Eva Søgnebotten som ble politianmeldt av sitt eget styre og deretter stevnet arbeidsgiver for retten, ønsker ikke å kommentere saken.

– Det er sju år siden og dette har jeg lagt bak meg, sier Søgnebotten da HA ber om hennes versjon.

Hun er kommunestyremedlem i Stange og leder av planutvalget. I tillegg sitter Søgnebotten i styret i MjøsAnker og det kommunalt boligforetak i Stange.

Heller ikke styremedlemmene i SMISO Anita Ihle Steen (Ap) fra Ringsaker og Geir Byberg (KrF) i Hamar vil lette på sløret. Tidligere styreleder Astrid Oppegård er bundet av taushetsløfter når det gjelder de to sluttavtalene med Eva Søgnebotten og Eva Lundby Kristiansen.

– Jeg kan ikke snakke om disse sakene. Jeg har signert et taushetsløfte, sier Oppegård til HA.

Den tidligere styrelederen er Ap-politiker, satt i kommunestyret i Hamar og var en årrekke leder i LO Hamar. Oppegård er fortsatt aktiv i Ap – nå i Trysil.

– Rydd opp!

Ordfører Einar Busterud i Hamar er ikke bundet av noe taushetsløfte:

– Hamar kommune har ingen eierandeler i SMISO, men vi er vertskapskommune. Jeg kan bekrefte at jeg i 2009 ble orientert om konflikten rundt Eva Søgnebotten. Jeg kunne ikke gjøre annet enn å be styret i SMISO rydde opp. Jeg synes det er ille at en så viktig tjeneste som støttesenteret representerer skal være preges at arbeidskonflikter og politianmeldelser, sier Busterud.

Nyvalgt styreleder Thorleif Sørhol Nielsen har fått lese HAs reportasje.

– Det er flere hendelser her jeg ikke kjenner til. Jeg ble valgt på årsmøtet i slutten av august i år og har startet jobben med rydde opp sammen med daglig leder Live Haakensveen. Jeg strammer umiddelbart opp rutinene og ansvarsområdet for styret og ledelsen. Blant annet skal alle innkjøp attesteres av meg, sier Sørhol Nielsen – som har yrkesbakgrunn fra Hamar-politiet.

Burde informert

Styreleder Sørhol Nielsen sier til HA at styret burde orientert statlige BUFDIR og Hamar kommune før styret inngikk sluttavtalen med forrige daglige leder.

– Det var underlig. Man retter ikke opp en feil med å gjøre en ny feil, sier Sørhol Nielsen.

Han håper staten trekker sin trussel om å inndra 615.000 kroner fra SMISO.

– Det kan staten like gjerne gjøre, for de pengene finnes ikke, sier Sørhol Nielsen.

– Ingen kommentar

Eva Lundby Kristiansen måtte gå av som daglig leder i sommer. Heller ikke hun vil snakke med HA eller svare på spørsmål om saken:

– Jeg er bundet av et taushetsløfte i sluttavtalen, sier Lundby Kristiansen.

Det er viktig å bemerke at hun ikke er beskyldt for økonomiske uregelmessigheter.

Heller ikke revisor Hans Kolstad vil si noe som helst om de økonomiske problemene i SMISO Hamar. Det var Kolstad som i 2009 oppdaget uregelmessighetene og varslet styret.

HA har dokumentasjon på at Hedmark Revisjon anbefalte styret i SMISO å politianmelde Laila Ophus, men styret nøyde seg med å avskjedige den daglige lederen.

Varslersak

Uroen blant ansatte på SMISO vokste i 2011 og 2012. Mistanken om at penger som skulle brukes på støttesenterets primæroppgaver, ble brukt til noe helt annet, endte i en varslersak. Slik ble forholdene kjent for styret.

Daværende daglig leder Laila Ophus møtte styret 6. august i 2013, der hun måtte svare for 32 konkrete innkjøp, som ikke var godkjent og lovlig attestert.

De 32 innkjøpene kostet SMISO 165.199 kroner.

– Jeg sluttet ved SMISO for flere år siden fordi jeg flyttet til Vestfold. Har ingen ønsker om å uttale meg om det som skjer på SMISO. Jeg avviser at jeg gjorde underslag, sier Ophus til HA.

27. august i 2013 oppsummerte Julie Bronken i Hedmark Revisjon IKS følgende overfor SMISO:

– Vi mener for øvrig at misligheter alltid skal anmeldes til politiet. Det er selvfølgelig opp til styret å ta stilling til dette, men alle etterforskingsmessige skritt på tas av politiet, skriver Bronken i Hedmark Revisjon.

Arbeidsmiljøet

De ansatte i SMISO har siden 2010 vært pålagt to arbeidsmiljøundersøkelser foretatt av eksterne aktører.

Tre av de fem har vært sykemeldte i lengre perioder som følge av turbulensen som fulgte med leder Eva Søgnebotten i 2009 og 2010. Firmaet Hjelp 24 konkluderte i sin rapport med at «leder har en stor utfordring foran seg i å skape ro og orden i organisasjonen».Men kort tid etter at rapporten ble lagt fram ble det forhandlet fram en sluttavtale mellom Søgnebotten og styret i SMISO.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.