Det både lukter og høres ut som en heidundrende nyttårsfeiring der inne i skogen. Ut av opplinede firehjulstrekkere med registreringsskilter fra hele landet tyter grønnkledde karer med gevær på ryggen, innimellom også en og annen kvinne. Velkommen til NM i jaktfeltskyting.

Stein Markussen og Torgeir Strand fra Bergen har tatt turen over fjellet for å forsvare vestlandets ære, sammen med godt over 20 andre.

– Det er andre gang jeg er her, men så har jeg da vært med på jaktfelt siden 80-tallet. Det er den eneste hobbyen jeg fortsatt holder på med, forteller Strand etter at børsa har vært innom arrangørenes strenge våpenkontroll.

– Flott anlegg, kommenterer Markussen.

LES OGSÅ: Øistein Johnsen og Christer Hemstad blant favorittene i NM i jaktfeltskyting

SOSIALT, MEN …

Bergenserne har allerede kommet i snakk med flere kjenninger fra andre mesterskap, forteller de mens det dundrer rundt ørene på oss, og lukta av nystekte burgere fra Bakken Øvre siver ut av partyteltet utenfor skytterhuset og overskygger kruttlukta.

– Det er bare kjente folk her. Fra Bergen er vi vel rundt 25, forteller Markussen.

– Dere reiser sammen, da?

– Nei, alle kjører sin egen bil. Det er så sosialt … humrer Strand.

SKYTER TEGNEDE HJORTEDYR

Det er Løiten Jeger- og Fiskerforening og Løiten Skytterlag som i samarbeid arrangerer NM i jaktfeltskyting. Arrangementet startet onsdag og strekker seg fram til søndag, da de avsluttende finalene holdes.

1.100 deltakere fra hele landet er påmeldt til arrangementet, der de på ulikt hold og i varierende positur skal skyte på tegninger av bever, ravn, gaupe, ulv, hjort og rådyr. Poengene regnes kort fortalt ut fra hvor godt de treffer.

KASTET SEG RUNDT

I skytterhusets førsteetasje står en kø av menn med børse. Bak et bord sitter Jon Børs, Jon Nordengen og Tor Egil Mauseth. Alle skytterne må innom deres våpenkontroll.

Svein Terjesen fra Arendal og Froland Jeger- og Fiskerforbund har fått godkjent kikkertsiktet på børsa, som maks kan gi 12 x forstørrelse, og avtrekkeren er kontrollert.

– Vi veier avtrekksvekt, den skal være på minst en kilo. Noen stiller med for lag vekt, og de blir avvist, forteller børsemaker Børs.

– Hvor mange må dere avvise?

– Kanskje et par prosent, svarer han før han og kollegene gir seg i kast med et nytt våpen.

Våpenkontrollørene kommer fra de lokale arrangørforeningene, som til slutt forbarmet seg over NM-arrangementet.

Situasjonen var nemlig en stund den at NM jaktfelt 2019 sto uten arrangør. Løiten JFF og Løiten SKL bestemte seg sammen for å trå til som vertskap, og på kort tid har de stablet et fullverdig arrangement på beina.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.