• DEBATT: Representantene i Ungdommens fylkesting har i løpet av helga hatt opplæring i tale og debatt. – Lærerrikt, sier Nora Benedikte Haugen.
  • ENGASJERT: Ungdommens fylkesting hadde en aktiv debatt om skolestruktur. F. v: Kari Lie, Nora Benedikte Haugen og Hallgeir Myklebost Venholen.

Ungdommens fylkesting (UFT) har i helga møttes for å diskutere skolestrukturen i Hedmark. De har utarbeidet et høringssvar til Norconsults rapport.

– UFT mener at den beste løsningen er å bevare de videregående skolene vi har i dag, men å se på muligheten for å samle like linjer under samme tak, svarer ungdommen.

Vil bevare særlinjer

Det er nedgang i elevtallet og mindre inntekter til fylkeskommunen som er årsaken til at skolekabalen må legges om. Bare i Hamarregionen viser SSBs framskrivinger minus på 346 elever i videregående skole fra 2015 til 2020.

– Vi ønsker at en heller ser på mulighetene for å slå sammen utdanningsprogram med geografisk nærhet til hverandre enn å avvikle skoler. Vi mener det er viktig å bevare noen av tilbudene som er særegne for fylket, som Jønsberg og idrettslina i Trysil, forteller leder i UFT, Nora Benedikte Haugen.

Hun innrømmer at det var en vanskelig diskusjon om et tema som berører nettopp ungdom.

– Med tanke på at vi representer ungdom i Hedmark er det vanskelig å uttale seg om hva en eventuelt skal bli kvitt. De fleste av oss har et forhold til en av skolene. Vi ble heller enige om at noen linjer kan slås sammen. Med tanke på studiespesialisering er det mange like linjer i Hamarregionen som kan slås sammen, forteller Haugen.

– Mangelfull rapport

I fem av de seks løsningsforslagene fra konsulentselskapet Norconsult er Storhamar skole avviklet. UFT mener den rapporten hadde mangler.

– Rapporten oppleves som mangelfull. Den reflekterer ikke kvalitet i skolen som utstyr, undervisning, mat, skolebygg og psykososialt miljø. Dette er viktige ting for elevene for å prestere godt på skolen, skriver UFT i høringssvaret.

De mener at hensyn til elevenes beste ikke er ivaretatt og nevner reiseveg og mulighetene for utvidelse av skolebygg som eksempler. UFT-lederen håper at ungdommen blir tatt seriøst når saken til slutt skal behandles.

– Jeg håper at fylkesrådet har tillit til UFT. Vi snakker for all ungdom i Hedmark. Dette er en svært viktig sak for oss. Jeg håper fylkesrådet virkelig tar høringssvaret vårt til etterretning på hvordan en kan spare millioner i videregående opplæring, sierHaugen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.