I mandagens HA hadde vi et stort intervju med by-ekspert Erling Dokk Holm. Etter en kronikk i Dagens Næringsliv (DN) – der han skrev at Hamars politikere ødelegger muligheten til å gjøre Hamar til en viktig by ved å legge stasjonen til Vikingskipet- gikk han friskt ut i HA.

Til HA sa Erling Dokk Holm blant annet at Hamars politikere er mer opptatt av utsikt til Mjøsa enn framtidig utvikling.

Han sa også at mye av det gode som har skjedd i byen lett skusles bort ved å legge stasjonen utenfor sentrum.

Svarer EKS-medarbeider

Peter Butenschøn (72) har vært byplanrådgiver for Hamar kommune siden 2010.

Nå har han sendt en kronikk til DN der han imøtegår synspunktene til Holm som en gang jobbet for Butenschøn. HA har fått tilgang til kronikken. Butenschøn understreker overfor HA at nærhet og åpenhet mot Mjøsa er Hamars «største miljømessige attraksjon».

Han viser også til byplaner fra 1849 og 1924.

Bra med debatt VIA HA

– Hva tenker du om nok en jernbanediskusjon, denne gang byplanlegger mot byplanlegger?

– Det er flott. Det er flott at HA får opp denne debatten. Det er positivt at dette blir diskutert. Jeg vil si «kjør på, lokalavis!», sier Butenschøn.

– Hva synes du om kronikken til Erling Dokk Holm?

– Han bommer litt fordi han ikke ser at en by er mer enn tog og en jernbanestasjon.

Noen hundre meter

– Hva sier du til at «Hamar skusler bort mulighetene»?

– Han har litt for ukritisk godtatt Jernbaneverkets premiss om at tog er det viktigste for byen. Om man flytter stasjonen 500 meter lenger østover så ødelegger man ikke byen.

– Flere eksperter enn Holm har advart mot to bysentra?

– Man får ikke to sentra bare fordi man flytter en jernbanestasjon. Det ser man blant annet i Moss, sier han og legger til:

– Dessuten er det ikke så mye liv rundt dagens stasjon i Hamar heller, sier Butenschøn.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.