I disse gjenbrukstider har jeg en gladmelding: Juletrærne fra de to siste årene er gjenfunnet bak garasjen!

Jeg dusjer litt for lenge, og jeg kaster for mye plast. Jeg flyr når jeg skal på ferie, spiser rødt kjøtt, kjører bensinbil, og fleecejakka tilgodeses innimellom en runde i vaskemaskinen. Harmdirrende mjøsørret vil få innsjøen til å bølge når jeg nevner sjampoen min, som sikkert er smekkfull av siloksaner, eller noe sånt. Jeg vet ikke. Jeg vet ikke hva det heter, og ikke hva det gjør, bare at det sikkert ikke er bra.

For å nyansere bildet, fortjener min framifrå innsats på kildesorteringsfronten en ørliten dose heder. Peisen holdes fri for melkekartonger, og ikke har jeg amalgamfyllinger. Det siste vil bety at jeg er mer eller mindre ferdigforurenset når min tid her på kloden er over. Tror jeg.

Jeg er antakelig omtrent som det store flertallet, men møtet med juletrærne bak garasjen har likevel gitt meg en idé:

I HA skriver vi fra tid til annen om bruktsjapper, og på den fronten har det skjedd noe litt artig: Kom man inn i en bruktbutikk med kameraet dinglende rundt halsen for bare 10–15 år siden, vek en del kunder unna. Det hvilte en slags skam over å handle brukt. Nå, derimot, flagger folk sine bruktkjøp så høyt at det nesten er blitt skamfullt å investere i noe som ikke er brukt. Brukt er in. Så spørs det, da, om det også gjelder juletrær?

2017-treet har beholdt fasongen, der det står og godgjør seg bak garasjen, men drysser en del. 2016-treet ser skrint ut, men bringer løfter om en barnålsfri høytid. Forresten trenger jeg bare ett av dem selv, så om noen der ute skulle ha behov for å lette sin miljømessige samvittighet, har de sjansen til å gjøre et bruktkupp nå!

Tanken er i alle fall nobel.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.