Dette skriver Statens vegvesen i en nyhetsmelding torsdag morgen.

I Nasjonal transportplan for 2018–2029 satte regjeringa av 300 millioner kroner over seks år til en ordning å utbedre flaskehalser for tømmertransporten, det vil si bruer som på grunn av vektbegrensninger gjør at tømmerbilene må kjøre med mindre lass.

Arbeidet er godt i gang og i 2019 er det åtte bruer som forsterkes:

◾ Løkenkvern bru på fv. 237 ved Ilseng i Hedmark

◾ Steinsbrua på fv. 21 i Østfold

◾ Resa bru på fv. 700 i Trøndelag

◾ Vesterli bru på fv. 813 i Nordland

◾ Sagstu bru på fv. 152 i Aust-Agder

◾ Fidje bru på fv. 406 i Aust-Agder

◾ Homme bru og Skaue bru, begge på fv. 455 i Vest-Agder

I tillegg delfinansieres forsterkning av Folda bru på fv. 17 i Trøndelag.

– Vinn-vinn-situasjon

– Det å kunne kjøre flere tømmervogntog på 60 tonn på vegnettet har vært et ønske fra skogbruksnæringa. Når disse bruene er forsterka så kan ganske mange flere tømmertransporter gå med tyngre lass, sier prosjektleder Bernt Iversen i Vegdirektoratet.

– Det er en vinn-vinn-situasjon: Det kan gi bedre økonomi i skogbruksnæringa, og færre vogntog på vegene, fortsetter han.

Nært samarbeid med næringen

I nyhetsmeldingen fra vegvesenet uttaler Dag Skjølaas i Norsk Skogeierforbund følgende:

– Med vogntog på 60 tonn totalvekt i stedet for 50 tonn, så sparer vi oss for hver fjerde tur. Det reduserer både kostnadene og klimagassutslippene, understreker Skjølaas.

Arbeidet med bruforsterkning fortsetter med nye bruer i resten av seksårsperioden.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.