Staten la i formiddag fram tilbudet i jordbruksoppgjøret 2019. Dette er et svar på jordbrukets krav, hvor hovedprioriteringene var et økonomisk løft for frukt, grønt og kornbøndene, samt en styrking av små- og mellomstore gårdsbruk.

– Vi registrerer at staten ikke følger oss på de fleste av strukturgrepene vi har tatt. Dette er grep vi mener er nødvendig for å bruke jorda over hele landet. Dette tilbudet gir ikke mye rom for reelle satsinger og videreutvikling, og det kan virke som om målet nå er å holde næringa flytende i samme retning som tidligere, sier Hedmark Bondelag-leder Elisabeth Gjems i en pressemelding til HA.

Tilbudet fra staten har en ramme på én milliard kroner. Langt fra nok, mener bøndene:

– Det kreves 890 millioner bare å kompensere for økte kostnader det neste året. Da gjenstår det ikke mye å bruke til satsinger og inntektsvekst. Det gir et utfordrende utgangspunkt for veien videre, sier Gjems.

Styrker de store

Jordbruket ba om et skattelette for små og mellomstore bruk. Bondelaget mener regjeringen i svært liten grad har imøtekommet dette.

– Dette burde være et enkelt skattetiltak i regjeringens ånd. Det er synd de ikke ser denne muligheten, sier Gjems.

«Tilbudet gir ikke nødvendig styrking av kornøkonomien», skriver Hedmark Bondelag i pressemeldingen.

– Kravet vi rettet på dette feltet var moderat. Vi trenger faktisk at det blir innfridd for at det skal bli et reelt løft, sier Gjems.

Nedgang i kornareal bekymrer

Bondelaget mener det er et sterkt behov for en bedring av kornøkonomien, for å unngå en ytterligere nedgang i kornarealet i landet.

– Vi har forventet at Staten ser at timingen er riktig for et løft innen korn og grønt, hvor markedssituasjonen er god. Slik dette tilbudet er innrettet, sendes regninga for økt kornpris i stedet i sterk grad til husdyrprodusentene, som fra før av er svært vanskelig stilt på grunn av markedssituasjonen, sier en skuffet Gjems.

– For liten inntektsøkning

Jordbruket la i sitt krav til rette for en inntektsøkning for bøndene på 31.000 kroner pr. årsverk. Dette ville redusert inntektsavstanden mellom næringen og andre grupper i samfunnet. I sitt tilbud legger også staten opp til en heving av inntektsnivået i næringen.

– Dette er en anerkjennelse av at inntektsnivået i landbruket må heves, men det legges inn altfor lite. Samtidig forutsetter dette en bedring av markedene som vi mener ikke er realistisk i 2020, sier Gjems.

Hun viser til at KrFs inntog i regjeringa – med Olaug Bollestad som statsråd – har påvirket forventningene i næringen.

– Signalene fra statsråden fram til nå har gitt håp om at landbruk over hele landet skulle tillegges større vekt i praksis. Dette tilbudet opprettholder retningen mot større og færre gårdsbruk i Norge. Det er jeg skuffa over, sier Gjems.

Vurderer tilbudet

Jordbruket vil nå bruke den tiden som er nødvendig på å gå gjennom tilbudet og bestemme om det er grunnlag for å gå i forhandlinger eller ikke.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.