Fredag la regjeringen fram sitt forslag til jordbruksoppgjør. Tilbudet fra staten ble én milliard kroner lavere enn bøndene hadde ønsket seg. (Se egen sak til høyre)

– Denne regjeringen må være både døv og blind når den lar være å forholde seg til det som Stortinget vedtok for bare 14 dager siden. Med statens tilbud til jordbruksforhandlingene øker gapet mot andre inntektsgrupper, sier leder i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng.

Aas-Eng er skuffet og mener regjeringen verken viser vilje til å følge opp Stortingets vedtatte landbrukspolitikk, eller til å svare på de største utfordringene i norsk landbruk.

– Ingen ambisjoner

Statens tilbud har en ramme på 410 millioner kroner, og vil utgjøre en inntektsvekst på cirka 9.000 kroner per årsverk. Dette i kontrast til jordbrukets krav, som utgjør en inntektsvekst på 31.700 kroner per årsverk.

Kravet fra jordbruket hadde en tydelig profil til fordel for små og mellomstore bruk, som ifølge Bondelaget har sakket akterut med politikken fra Høyre-Frp-regjeringen.

– Regjeringen viser ingen ambisjoner om å løfte de små og mellomstore brukene. Dette er vi også skuffet over. For å øke den norske matproduksjonen må det lønne seg å bruke alle norske jordbruksarealer til matproduksjon. Regjeringens politikk for stordrift fører til at små og mer tungdrevne jorder går ut av produksjon, sier Aas-Eng.

Vanskelig utgangspunkt

Jordbrukets organisasjoner mottak tilbudet fra staten fredag formiddag, og skal nå vurdere om det er grunnlag for videre forhandlinger.

– Regjeringen skryter stadig vekk av hvor bra det går med norsk landbruk, men de er ikke villig til å satse på det. Tilbudet tar verken landbruket eller Stortinget på alvor, og det er et vanskelig utgangspunkt for forhandlinger, avslutter Aas-Eng.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.