Regjeringen halte lørdag i land et statsbudsjett i siste liten, og med i pakka var en ekstrabevilgning til planlegging av jernbane på 280 millioner kroner.

Pengene er ennå ikke øremerket til noen konkrete prosjekter, så nå starter jakten på midlene.

– Det blir en kamp om pengene. Vi må stå på hardt for å få mest mulig til InterCity-utbyggingen, sier lokalpolitiker i Hamar Venstre, Stig Vaagan.

ønsket 400 millioner

Opprinnelig var det ikke gjort plass til ekstra penger til jernbaneplanlegging i statsbudsjettet, men Venstre fikk 280 av de 400 millionene de ønsket seg.

Planmidler til og med Hamar er fordelt, så det er strekningen Hamar – Lillehammer som lokalt trenger penger til planleggingsarbeid. Vaagan håper man får nok penger til å føre prosjektet videre.

– Av de 280 millionene, må InterCity-triangelet prioriteres, sier Vaagan, som er optimistisk på prosjektets vegne.

– Det er god politisk vilje for InterCity.

Nytt dobbeltspor på Innlandet skal etter planen stå ferdig til Hamar i 2024, Moelv i 2026 og Lillehammer i 2030.

– større muligheter

Også Stange-ordfører Nils A. Røhne (Ap) er opptatt av at utbyggingen fortsetter til Lillehammer.

– Det er en viktig sak for hele regionen, at vi får en kontinuerlig utbygging videre, sier Røhne.

– De ekstra planmidlene er spennende, så får vi forsøke så mye som mulig å få tak i de midlene, sier ordføreren.

Det mener også fylkesråd for samferdsel og miljø i Hedmark fylkeskommune, Anne Karin Torp Adolfsen (Ap).

– Det er nødvendig med penger til videre planlegging, det er helt nødvendig for at det ikke skal stoppe opp. En utbygging er fryktelig viktig for å bygge et land og knytte det sammen, sier Adolfsen, som også er leder i Jernbaneforum Dovrebanen Sør.

Hun synes det enda er litt uoversiktlig, siden det enda ikke er spesifisert hva pengene skal gå til.

– Jeg kjenner at jeg enda er en smule usikker, siden midlene ikke er øremerket. Hvordan skal de brukes? Vi må ha nok midler til å være trygge på videre planlegging av nordaksen av InterCity-triangelet, sier Adolfsen.

Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL) mener i utgangspunktet at en økt pengesekk gir økte muligheter.

– En økt pott gir større muligheter for fortgang på planleggingen, sier Busterud.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.