For etter en meningsutveksling på nesten to timer, var styret i hovedsak kun enig om at dette er en vanskelig og komplisert sak. Derfor besluttet de at det er nødvendig å vite mer om de framtidige behovene for landbruksstudiene, og lokaliseringsspørsmålet utsettes til disse utredningene er på plass. Erik Ringnes (V) var tirsdag ute i HA og uttalte at han fryktet Blæstad var i ferd med å bli avviklet. Nå ser han noe lysere på tida som kommer.

– Dette kan være positivt med tanke på å beholde Blæstad i landbruksfamilien her på Hedmarken, men det betyr også at usikkerheten fortsetter og at Blæstad fortsatt er i spill, sier Ringnes til HA etter styremøtet.

REKTORS FORSLAG SKROTET

For opprinnelig var forslaget fra høyskolerektor Kathrine Skretting at styret skulle vedta utredninger for en samlokalisering på Evenstad i Stor-Elvdal, eller med bioteknologistudiene i Hamar sentrum. Det er et forslag Ringnes føler ville vært et skritt i feil retning for Blæstad, og han er glad styret ber om et bedre beslutningsgrunnlag.

– Det at styret ber om flere utredninger, må tolkes som at saken er utilstrekkelig opplyst og at styret vil ha mer informasjon for å kunne treffe en beslutning om framtida for Blæstad, sier han.

NATURLIG MED SPLEISELAG

Organisasjonssjef Margrete Nøkleby i Hedmark Bondelag, har tidligere gått hardt ut mot planene om å flytte Blæstad. Mandag var hun til stede på styremøtet, og tross usikkerheten som fortsatt råder, var hun fornøyd.

– Er dette positivt for Blæstad?

– Ja, det er det. Og det er et styre som er opptatt av hva næringa trenger, og hvilken utdanning vi skal ha, svarer Nøkleby til HA.

Det store minuset med Blæstad er en sliten bygningsmasse, og selv om det er strid om tallene, har høgskolen selv anslått et behov på minst 90 millioner kroner til oppgraderinger og vedlikehold. Høgskolen har selv en anstrengt økonomi, og det har tidligere vært tanker om at flere aktører må bistå økonomisk.

Erik Ringnes tror det kan være en mulig løsning.

– Kan dette kjøpe tid for å få i stand et spleiselag?

– Det vil være naturlig at høgskolen ser på om det mulig å lage et spleiselag sammen med fylkeskommunen som regional utviklingsaktør, og bedrifter som Graminor, Norsvin, Geno og eventuelt andre. Blæstad må være en del av framtida, sier Ringnes.

BUSTERUD ER FORNØYD

Hamar-ordfører Einar Busterud tolker vedtaket fra styrerommet på Lillehammer positivt, og gjentar at Hamar kommune kan bidra økonomisk.

Busterud har tidligere uttalt at det å flytte landbruksstudiene fra Blæstad og Hedmarken, til Evenstad i Stor-Elvdal, vil være det samme som å foreslå at all ulveforsking skal foregå på Helgøya.

Derfor mener at det er fornuftig at styret i Høgskolen i Innlandet nå ber om flere utredninger.

– Det er bra at saken utsettes. Også for høgskolen. Den må bestemme seg for om den ønsker å være relevant for næringsutvikling i Innlandet generelt, og for landbruk og det grønne skiftet spesielt, sier Busterud til HA.

– Alternativet er å gi Norges miljø- og biovitenskapelige universitet eller andre høyskoler den posisjonen. Hamar kommune ønsker å bidra økonomisk og faglig til at tilbudet på Blæstad styrkes. Helst med Høgskolen i Innlandet som medspiller, det er opp til styret, sier Hamar-ordføreren. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.