– Jeg har vokst opp i fjellet her. Gått rundt inni her siden jeg var 16 år. Nå er jeg snart 50. Før pleide den dagen vi slapp sauen i fjellet å være årets morsomste dag. Nå er det snart den verste.

LES OGSÅ: Natt til onsdag ble tre sauer drept av bjørn på Bringbu i Hamar kommune. Det er nå iverksatt jakt på bjørnen, men dyret er foreløpig sporløst forduftet. 

Øystein Knutsen fra Vang setter en pose med relativt fersk bjørnemøkk på panseret på arbeidsbilen. Baki har han gjeterhunder og ei slaktemaske. Hund for å lete opp dyr, maska for å avlive skadde dyr som kan være etterlatt av bjørnen.

Knutsen driver stort med sau. Han har sluppet 225 søyer med 412 lam i fjellet i området ved Bringbu. Der tre sauer nå er tatt av bjørn. Det er hans sauer som er tatt.

TATT PÅ STIEN

Ei søye er tatt på Rondanestien. Det vekker litt oppmerksomhet.

– Den var forferdelig tilredt, sier Knutsen og viser fram bildene av det opprevne dyret.

– Jeg tror nok ikke den er farlig for mennesker. Men samtidig vet jeg neimen ikke åssen jeg sjøl hadde reagert om jeg møtte bjørn inni her. Det er et dyr man har stor respekt for. Jeg har sett hvordan bjørn har kvistet digre graner.

Vi er med Knutsen til et annet kadaver, som sluttet å sende den 14. juni, og som han nylig fant igjen. Den sauen er foreløpig ikke fastslått tatt av bjørn, men den ligger i det samme området som der bjørnen har tatt de andre.

RADIOBJELLER

En god del av Knutsens sauer er utstyr med radiobjeller. Det vil si at de med jevne mellomrom sender signaler «hjem» til bondens PC. På den måten kan han monitorere og følge med på sauenes bevegelser. Men dårlig dekning er en utfordring. Det er det også at sauene blir liggende på ryggen etter at de er angrepet av bjørnen. Da blir gjerne radiobjella klemt ned i terrenget, og signalene kommer ikke ut. Når det blir stille, og sauen ikke er registrert i bevegelse på tre timer, så blir han betenkt. Da er det ut å lete.

SKEPTISK

– Forvaltningen skal ha ros for rask fellingstillatelse. Det er bra, det er ikke det som det står på. men å finne bjørnen uten ferske spor, det er noe ganske annet.

– Tar du hjem sauene dine etter angrepet?

– Jeg har ikke sjans til å ha fôr til så mye dyr hjemme på sommeren. Jeg er en av få som lever av sau. Da er det ikke mulig å basere seg på innmarksbeite hjemme, sier Øystein Knutsen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.