• HAMAR-KUNST: Billedhoggeren Skule Waksvik i Nannestad fotografert i november 1976. Kunstneren legger her siste hånd på en av sine største skulpturer, en okse som er fire meter lang og nesten to meter høy. Den ble bestilt av Norsk Rødt Fe på Hamar, og levert sommeren 1977. Modellen som var på over to tonn ble fraktet til Italia for støping i bronse.
    Foto: NTB-arkiv / NTB scanpix

Billedhugger Skule Waksvik (90) gikk bort i går kveld, etter kort tids sykeleie, opplyser familien hans til NRK.

Waksvik har vært sin tids mest benyttede billedhugger i Norge. Ifølge ham selv i et intervju med Aftenposte fra 2016 står det flere hundre skulpturer fra hans hånd over hele Norge. Ved siden av store minnesmerker og kvinnelige akter har hans motiver bestått av dyrefremstillinger.

Waksvik var født i Strinda i Sør-Trøndelag i 1927. Han var elev på Kunstskolen i Trondheim 1947, siden Académie de la Grande Chaumière i Paris samme år. Han gikk videre på Statens Kunstakademi, Oslo i 1947–49.

Skule Waksvik ble i 2007 utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Da ble det lagt vekt på at Waksvik har gledet et stort publikum og skapt forståelse for kunstens betydning. Det er også lagt vekt på hans omfattende bidrag til utsmykning av det offentlige rom, av stor betydning for norsk skulptur, heter det i begrunnelsen fra Slottet den gang.

I bildegalleriet øverst i denne saken ser du flere av hans kunstverk i Hamar.

(©NTB)

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00