6.575 kroner. Det er den månedlige leieprisen Trude Bekkelien Strøm (21) må betale for ettromsleiligheten på 27 kvadratmeter som hun leier i Heidmanns gate i Hamar av Studentsamskipnaden i Innlandet (Sinn). Ifølge Sinns prisliste har de leiligheter i Hamar fra 3.135 kroner til 7.500. De dyreste er toromsleiligheter.

– Jeg synes det er helt sinnssykt dyrt for en studentbolig her, sier hun, og legger til at kjæresten hennes betaler rundt 500 kroner mindre for en leilighet som er fire kvadratmeter større på Grünerløkka via Studentsamskipnaden i Oslo.

HA vet også at det er flere som betaler rundt samme sum som Strøm.

Ikke noe valg

Hun er på tredje året av grunnskolelærerutdanning for 5.–7. klasse. Hun har bodd i samme leiligheten siden hun begynte på studiene høsten 2014.

– Prisene har økt mye siden den gang. De gangene stipendet har blitt økt, har leien blitt økt med minst det samme, sier hun.

I beskrivelsen av leiligheten står det at det kan bo opptil to personer i den, men det vil ikke Strøm anbefale.

– Da skal man hvert fall kjenne hverandre veldig godt. Da jeg søkte om studentleilighet var det denne jeg ble tilbudt, så jeg hadde ikke noe særlig valg, sier hun.

Strekker ikke til

Strøm er klar på at hun er fornøyd med både beliggenheten og standarden, men at prisen er blitt for høy. For å få endene til å møtes, må Strøm jobbe ved siden av studiene.

– Jeg jobber på Dokka, der jeg kommer fra, og det tar to timer med buss. Det gjør at jeg må studere i uka og jobbe så mye som mulig i helgene. Det blir til at jeg til tider må prioritere jobb framfor skole. Leiligheten må også betales i ferier, så jeg føler ikke at jeg kan ta noe fri i ferier heller, sier hun, og sier hun har fullt lån og stipend, noe som tilsvarer 103.000 kroner fordelt over ti måneder.

Eier ikke bygget

Leder for Sinn i Hedmark, Hans Ødegård, forklarer at det er to studenthus i Hamar som har spesielle forutsetninger, det ene er st. Torfinn i Heidmanns gate.

– Vi skal virke prisdempende og vi får tilskudd fra staten på 34 prosent ved bygging av nye boliger. Det er med på å holde prisene nede. Men i Heidmanns gate eier vi ikke bygget selv, men leier det. Da får vi ikke tilskudd. Vi må sette en pris som gjør at vi kan betale leie til gårdeier. Men det er viktig å huske at vi ikke tjener noe på dette selv, sier Ødegård.

– Skjønner du at noen kan reagere på prisene?

– Jeg forstår at man kan reagere på at det er høyere priser enn det man kan finne i privatmarkedet, men det er samtidig høy standard og alt er inkludert, sier han, og legger til at søkere får tilbud om leiligheter etter hva som er ledig på det aktuelle tidspunktet.

Ødegård er også klar på at de ønsker å tilby lavere priser.

– Å leie bygget er et valg vi har gjort. Det er stor pågang på hybler, og byggetakten har hengt etter. Vårt ønske er å bygge selv, slik at vi kan holde lavere prisnivå, sier Ødegård.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00