I 2012 fredet Riksantikvaren jernbaneverkstedet på Espern.

I begge de vestlige traseene for nytt dobbeltspor gjennom Hamar, blir jernbaneverkstedet berørt.

Størst påvirkning på jernbaneverkstedet blir det ved den midtre korridoren, mens den østre i sin helhet går klar av verneverdiene på jernbaneverkstedet fordi banen blir lagt om.

Må rive tilbygg

Riksantikvaren krever at Jernbaneverket får dispensasjon fra fredningen for de aktuelle kulturminnene, før kommunedelplanen kan vedtas i kommunestyret.

Jernbaneverket har søkt Hedmark fylkeskommune om dispensasjon. Det som må rives er en liten del av lokalene som huser Fabelaktiv for å gi plass til ny bane og opprettholde sikkerhetsavstand mellom bane og spor.

På bygningen som kalles Langstallen må deler av langveggen mot Stangevegen rives, for å bygges opp igjen etter anleggsfasen og bygge en støttemur langs veggen. Langstallen er fra 1957.

Ringstallen får stå

Ringstallen, som blir sett på som et meget viktig kulturminne, blir ikke berørt av byggingen av dobbeltspor. Ringstallen er lokomotivstallen som er formet som en halvsirkel, og er meget karakteristisk. Den ble bygget i 1916, og påbygget i 1924.

Rørosbanestallen, som er den eldste lokomotivstallen oppført i 1905, blir heller ikke påvirket.

Også traverser og skinnegang er fredet, og begge deler vil bli påvirket. Jernbaneverket planlegger å rive gammel skinnegang og legge ny gjennom jernbaneverkstedet dersom den vestlige traseen velges.

Vil avvente trasévalg

Hedmark fylkeskommune har gitt Jernbaneverket en tilbakemelding på deres dispensasjonssøknad, og de konkluderer med at omfanget på dispensasjonssøknaden er større enn de var forespeilet.

Riksantikvaren har lagt ned innsigelser til vest, og fylkeskommunen mener det nå ikke er riktig å fatte vedtak om dispensasjon før trasévalg er avklart og konsekvensene for kulturminnene er bedre avklart.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.