– Det er vanlig misforståelse at By- og bygdelista ble dannet for å kjempe mot kommunesammenslåingen av Vang og Hamar. Den kampen var jo allerede tapt ved etableringen. Og vi er ikke noe «enkeltmannsforetak»!

Les også: Her er navnene på alle som har stått på BBLs valgliste siden 1991

Einar Busterud sitter og studerer alle navnene som har stått på valgliste siden BBL for første gang stilte til valg i Hamar høsten 1991. Det er navn som har markert seg på mange områder i Hamar.

Denne helga markerer den politiske valglista 25 år og vi har satt oss ned med den aller mest sentrale figuren for å dra oss gjennom alle disse årene.

Vang og Hamar fant hverandre

For det er ingen tvil om at Einar Busterud er de viktigste enkeltfaktoren for at de har bestått, og ikke minst for å forklare den makten de karet til seg.

Einar Busterud, som tidligere hadde stått på RV-liste i Vang, var sentral i protestgruppen som kjempet mot kommunesammenslåingen.

– Stiftelsen hadde utspring i denne protestgruppen, men også «Aksjon levende by» i Hamar som protesterte mot firefelts motorveg i Strandgata. Utviklingen av Hamar som kommune og lokaldemokratiet ble det sentrale og der fant vangssokninger og hamarsinger hverandre, sier Busterud.

I stiftelsesdokumentet er også følgende nedfelt som selve formålet for opprettelsen:

«By og bygdelista skal ved kommunestyrevalg stille liste med samfunnsengasjerte kandidater, som uten partibindinger kan styre og utvikle kommunen, samt forvalte ressursene til beste for kommunens innbyggere».

– Vil du si oppgjøret med Arbeiderpartiet som hadde styrt byen i alle år var en viktig drivkraft?

– Jeg vil si at det var et opprør mot politisk overstyring. Mange opplevde at det var vanskelig å få forslag gjennom den politiske muren. Stadig færre personer bestemte stadig mer, det var denne utviklingen vi ville bryte.

Startet med et brakvalg

Og valgresultatet den høsten i 1991 viste at det var grobunn for en slik liste.

BBL gjorde et brakvalg i 1991 og kapret hele 12,6 prosent av velgerne. I 1995 økte oppslutningen til 19,7 prosent, men foran det berømmelige valget i 99 hadde det fortsatt ikke streifet noen i aksjonsgruppen at de kunne ende opp med ordføreren.

Busterud selv sier i dag at han egentlig ikke ville være partiets toppkandidat.

– Jeg forsøkte å få inn Hanne Lystad på topp med et mål om at Hamar skulle få sin første kvinnelige ordfører, men hun ville ikke, så da måtte jeg steppe inn på 1.-plassen.

Valget i 99 kunne vært skrevet som et filmmanus til en politisk triller og endte opp med at Arbeiderpartiet ble revet ned fra ordførerstolen for første gang siden krigen.

Men det var helt tilfeldig at det skjedde ifølge Busterud.

BBL fikk 24,5 prosent av stemmene, men selv valgresultatet ga ingen gode grunner til at de ikke skulle fortsette i opposisjon.

– I Hamar var det naturlig at Ap hadde ordføreren og lite så ut til å endre seg etter dette valget, men så kom plutselig både Høyre og SV og sa de ville støtte oss.

Særlig SVs sidebytte var uventet, og skal vi tro Busterud skjedde dette som følge av at en av SVs styremedlemmer måtte dra hjem for å passe barnebarnet sitt ettersom datteren skulle på jobb hos Posten.

– Da avstemmingen tok til og hun ikke var der, endte de opp med BBL, sier Busterud.

Lausbikkja fra vang

Ap kunne imidlertid fortsatt sikre seg flertallet dersom de fikk uavhengige Frp på sin side. Det gjorde de, men da hadde de ikke regnet med vangssokningen Hans Arnseth som brøt ut og stemte for Einar Busterud som ordfører i kommunestyresalen den høstkvelden i 99.

– Alle tror jo dette var avtalt spill mellom oss to, men sannheten er at vi ikke kjente hverandre, men det hjalp jo at han var fra Vang, sier Busterud og ler.

Han forteller om en utrolig spent stemning i forkant av dette kommunestyremøtet som Dagsrevyen dekket direkte:

– Hans Arnseth skulle delta i sitt første kommunestyremøte og var nok litt nervøs i forkant. Han lurte på om vi to kunne ta følge bort til rådhuset og han kom innom jobben min i sentrum. Da han skulle klyve inn i Mondeoen min sprakk dressbuksa slik at hele underbuksa vistes. Etter mye fram og tilbake kom kona hans kjørende med en ny bukse. Vi møtte henne ved Hamar bilutleie og ettersom Hans har protese, måtte jeg hjelpe ham med å ta på ham den nye buksa. Så da sto vi der mellom to biler. Jeg sto på knea og fikk skiftet på ham. Jeg husker jeg sa til ham at dersom HAs fotograf oppdager dette, så er nok den politiske karrieren slutt både for ham og meg.

Busterud beskrive en lettere absurd stemning etter at han ble valgt som ordfører:

– Vi gikk på Irishman. Vi var like sjokkerte som Arbeiderpartiet var vil jeg tro. Jeg hadde overhodet ikke forberedt den situasjonen. Hva har jeg gjort, tenkte jeg. Jeg hadde jo et firma med 29 ansatte, sier han og ler.

Firmaet ble solgt og suksessen til BBL fortsatte.

Nådde toppen i 2007

I 2007 nådde de toppen da de fikk 42 prosent av stemmene, og etter at BBL misset da Christel Meyer forsøkte å bli den første kvinnelige ordføreren i 2011, ble det comeback for Busterud og fire nye år med ordføreren for BBL.

Hva skjer videre med BBL nå? I stiftelsesdokumentet står det at den dagen lilsta oppløses, skal kapitalen de har på konto fordeles på sykehjemmene i kommunen.

Busterud tror sykehjemmene fortsatt kan vente lenge på disse pengene.

– I utgangspunktet skulle ikke en slik liste ha evig liv. En slik liste eksisterer så lenge det er behov. Så lenge de andre partiene ikke dekker det vi står for vil vi bestå?

– Også uten deg?

– Ja. Grunnen til vår suksess ligger ikke hos meg. «Hemmeligheten» til BBL er at vi har vært gode på å finne flinke folk som innbyggerne har et forhold til også utenom politikken, sier han.

- Har det vært noen stridigheter?

– Her tror jeg også du finner en del av nøkkelen til vår suksess. I alle disse årene har vi vært forskånet fra de store personlige konfliktene som man ofte finner i andre partier.

– Hvorfor tror du ikke andre kommuner har klart å skape slike lokale lister som har gått helt til topps?

- Det politiske systemet er ikke rigget for dette. Ettersom vi ikke stiller til stortingsvalg får vi halvparten av støtten i forhold til politiske partier. Dersom vi og Høyre gjør det like bra i et kommunevalg, vil Høyre få dobbelt så mye støtte.

– Er det ikke en ulempe å ikke ha et moderparti på Stortinget og i Regjering?

– Jeg vil snu på det og heller si at det er en fordel. Ettersom vi ikke representerer noen andre partier blir det også lettere for alle å ha en dialog med oss. Vi prater like godt med alle partier sentralt. Det tror jeg er en fordel.

– Har det blitt litt mye Einar Busterud for BBL?

– I media har det nok vært det. Og akkurat de tror jeg både har gjort det lettere og vanskeligere. Det har vært lettere på den måten at jeg har tatt oppmerksomheten og andre kan jobbe i ro og fred. Samtidig har jeg nok skygget for andre som hadde fortjent mer oppmerksomhet utad.

Han studerer listen med de over 100 navnene som har stått på valglistene til BBL siden 1991.

– Det er så mange om har betydd noe her at de blir vanskelig å trekke fram navn uten å utelukke andre, men vi kommer ikke utenom navn som Ragnar Pedersen, Hanne Lystad, Tor Inge Martinsen, Lars og Christel Meyer og nå Inga Borud. Og jeg kunne ha ramset om mange flere.

– Betyr det at du gir de etter denne perioden og overlater roret til Inga Borud slik at Hamar kan få sin første kvinnelige ordfører?

– Jeg skal i alle fall ikke stå i veien for henne dersom hun og BBL har lyst. Det er helt sikkert.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00