Fredrik Bendiksen var legen som godkjente bruken av sårsalven Trofodermin som førte til at Therese Johaug testet positivt for bruk av anabole steroider.

Bendiksen var legen som godkjente bruken av sårsalven Trofodermin som førte til at Therese Johaug testet positivt for bruk av det forbudte stoffet clostebol.

Sårsalven ble kjøpt og gitt til Johaug 4. september 2016. Bendiksen har erkjent de faktiske forhold og framlagt dokumentasjon på kjøpet som ble gjort i Livigno.

Ifølge påtalenemnda henlegges saken fordi Bendiksen ikke har opptrådt forsettlig.

– Saken knyttet til Fredrik Bendiksens mulige overtredelse av dopingreglene er henlagt. Årsaken til henleggelsen er at han etter påtalenemndas vurdering ikke har utvist forsett, og at skyldkravet derfor ikke er oppfylt, sier prosessfullmektig Niels R. Kiær.

Grundig

I pressemeldingen utsendt onsdag heter det videre:

I henhold til NIFS lov og World Anti-Doping Code er det å foreskrive eller gi et forbudt stoff eller metode et regelbrudd. Hvilket krav som stilles til skyldgrad, framkommer imidlertid ikke av regelverket.

Etter en grundig gjennomgang av saken og tilbakemeldinger fra WADA har påtalenemnda besluttet at saken mot Bendiksen henlegges.

– Bendiksen mente å behandle sårskaden som Therese Johaug pådro seg på høydesamling i Italia. Påtalenemnda har ikke funnet det bevist at Bendiksen forskrev clostebol i den hensikt å tilføre Johaug et dopingmiddel, eller at han så det som en mulighet, sier Kiær.

Uaktsomt

I pressemeldingen påpekes at det i arbeidet med saken har vært vesentlig å klargjøre hvilken skyldgrad som kreves for å kunne hevde at det er et regelbrudd når det er snakk om å foreskrive eller gi et forbudt stoff eller metode.

– Fredrik Bendiksen har gjort en feil, men dopingbestemmelsene og World Anti-Doping Code rammer ikke uaktsom overtredelse av reglene når det gjelder støttepersonell. Dette er presisert av WADA overfor Antidoping Norge, sier Niels R. Kiær.

Ikke sak

Skiforbundet har tidligere også bestemt seg for å droppe sak mot Hamar-legen Fredrik Bendiksen.

Fredrik Bendiksen sluttet som landslagslege etter at Therese Johaug ble tatt for doping.

Daværende landslagslege Fredrik Bendiksen tok på seg all skyld da Therese Johaug testet positivt for det forbudte stoffet clostebol i fjor høst. Nå har Norges Skiforbund bestemt seg for ikke å gå til sak mot Bendiksen skriver Dagbladet.

Bendiksen sluttet i jobben i Norges Skiforbund, og ble også tillagt store deler av ansvaret da Domsutvalget i Norges idrettsforbund kom med sin nå FIS-ankede dom på 13 måneders utestengelse for Johaug.

I mellomtiden har spørsmålet om et eventuelt erstatningssøksmål mot lege Bendiksen blitt reist. Idrettsadvokat Gunnar Martin Kjenner sa til ABC Nyheter i november at han ikke så bort fra at Bendiksen vil bli erstatningsansvarlig.

DOMMERE

Therese Johaug og Det internasjonale skiforbundet (FIS) har nominert dommere til ankesaken mot skistjernen i Idrettens voldgiftsrett (CAS), melder NRK.

Den dopingutestengte norske langrennsprofilen har nominert amerikaneren Jeffrey G. Benz som dommer, opplyser advokat Christian B. Hjort.

– Han har omfattende erfaring fra voldgift generelt og også fra tidligere saker i CAS, sier Hjort til NRK.

Benz var blant annet dommer i CAS-saken mot Maria Sjarapova. Der fikk den russiske tennisstjernen redusert utestengelsen fra 24 til 15 måneder.

Han har ifølge NRK vært dommer i tre saker der Johaugs stjerneadvokat Mike Morgan har forsvart utøverne. To av disse sakene har endt med redusert straff og én med full frifinnelse.

FINNE

Johaug og FIS har fått velge hver sin dommer fra en liste med over hundre navn. Disse skal sammen med en tredje hoveddommer bestemme Johaugs straff.

Hjort opplyser at FIS har nominert den finske dommeren Markus Manninen. Han ønsker ikke å kommentere forbundets valg, men sier at han ikke bestrider det.

– Vi har ikke kjennskap til opplysninger som tilsier at vi vil bestride FIS' nominasjon.

Den tidligere CAS-dommeren Bård Racin Meltvedt har frarådet Johaug selv å velge en finsk dommer.

Det internasjonale skiforbundet har foreløpig ikke besvart NTBs henvendelser om dommervalget.

Det er ventet at Johaug-saken er ferdigbehandlet i CAS i løpet av fem-seks måneder.

Dette har skjedd

Dette er hendelsesforløpet rundt Therese Johaugs dopingsak:

* 1. september 2016: Landslagslege Fredrik S. Bendiksen ankom like før midnatt Livigno, der Therese Johaug og resten av kvinnelandslaget var på høydesamling.

* 2. september: Bendiksen møtte Johaug til frokost. Sammen fant de ut at leppene til Johaug måtte behandles på grunn av solforbrenning.

* 3. september: Bendiksen dro på et lokalt apotek der han kjøpte kremen Trofodermin og en annen krem grunnet at stoffet landslaget normalt sett brukte ikke var i den medbrakte legekofferten.

* 4. september: Bendiksen ga kremen Trofodermin til Therese Johaug på kvelden i Livigno og forsikret at den ikke var på WADAs forbudsliste.

* 4.- 15. september: Kremen ble brukt av Therese Johaug som anvist av landslagslege Bendiksen.

* 16. september: Johaug ble dopingtestet hjemme i Oslo. Der oppga hun at hun hadde brukt kremen.

* 4. oktober: Johaug ble informert av Antidoping Norge om funn av ulovlig stoff i urinprøven.

* 13. oktober: Johaug og skiforbundet offentliggjorde saken og avholdt pressekonferanse i Oslo.

* 19. oktober: Påtalenemnda i Antidoping Norge suspenderte Johaug i to måneder som følge av den positive dopingprøven. Det åpnes dessuten egen sak mot Bendiksen.

* 27. oktober: Therese Johaug møtte pressen for første gang etter pressekonferansen 13. oktober.

* 29. november: Vedtaket som påtalenemnda i Antidoping Norge gjorde 22. november om innstilling på 14 måneder utelukkelse med virkning fra 18. oktober 2016, ble gjort kjent.

* 14. desember: Muntlig høring i dopingsaken hos domsutvalget i NIF satt til 25.–26. januar.

* 16. desember: Påtalenemnda i Antidoping Norge forlenget suspensjonen med ytterligere to måneder til 19. februar 2017.

* 25. januar 2017: Dopinghøringen mot Johaug startet på Ullevaal stadion.

* 26. januar: Dopinghøringen avsluttet. Domsutvalget leder Ivar Sølberg varslet at dom i saken ville falle i god tid innen en måned.

* 10. februar: Domsutvalget kom med sin dom. Johaug ble utestengt i 13 måneder.

* 15. februar: Johaug meddelte i en pressemelding at hun ikke ville anke domsutvalgets avgjørelse.

* 16. februar: Antidoping Norge anker heller ikke Johaug-dommen.

* 6. mars: Den internasjonale olympiske komité (IOC) anker ikke dommen.

* 7. mars: Det internasjonale skiforbundet (FIS) anker dommen inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS).

* 29. mars: Påtalenemnda i Antidoping Norge henlegger saken mot Fredrik Bendiksen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.