Dermed befester Ringsaker-ordføreren posisjonen som dronningen av Hedmarken. Det viser en fersk meningsmåling utført av Sentio for Hamar Arbeiderblad. Også i 2015 var Steen favoritten, da innbyggerne i Hamar, Ringsaker, Løten og Stange ble spurt om hvem de ville ha som ordfører i en storkommune.

Og nesningen holder ikke bare stand, hun gjør også framgang. For to år siden svarte 35,9 prosent at de foretrekker Ringsaker-ordføreren. Nå vil 40 prosent i de fire kommunene ha Steen som dirigent i en storkommune.

– TROVERDIG

Samfunnsforsker Jon Helge Lesjø ved Høgskolen i Innlandet, tror populariteten kan ha sammenheng med at Hedmarken tradisjonelt er Arbeiderpartiets mark.

– Dette er en region hvor Ap fortsatt står sterkt, slik at en Ap-ordfører vil være det riktige valget for mange, sier Lesjø.

Samtidig har han en oppfatning av at Ringsaker-ordføreren er godt likt blant folk flest.

– Jeg tror det er riktig at hun er populær, og at hun har høy tillit, også utover sin egen kommune. Hun har et godt navn, og virker troverdig, sier samfunnsforskeren.

BUSTERUD TOK TILBAKE HAMAR

Og det er selvsagt i Ringsaker Steen er mest elsket. Der gjør hun nesten rent bord: 69 prosent av ringsaksokningene peker på egen ordfører. De tre andre kommunene peker også på sin egen først, men verken Einar Busterud (BBL), Nils A. Røhne (Ap) eller Bente Elin Lilleøkseth (Ap) er i nærheten av å være like populære i sin hjemkommune som Steen. Ringsaker-ordføreren er også et sterkt andrevalg i de tre andre kommunene.

I 2015 foretrakk også hamarsingene 47-åringen fra Ringsaker, foran sittende ordfører Morten Aspeli (Ap). Nå er Einar Busterud (BBL) et hestehode foran. 35 prosent ville valgt Busterud, mens 23 prosent vil gå for Steen.

HOLDT PÅ Å GI SEG

Ringsaker-ordføreren selv sier til HA at hun synes resultatet i meningsmålingen er en hyggelig tilbakemelding.

– Hvorfor er du populær?

– Jeg tror folk føler at jeg er veldig tilgjengelig, at de kjenner meg og vet hva jeg står for. Jeg har fulgt opp det meste jeg har sagt jeg skal følge opp, og jeg tror folk ser jeg synes det er fantastisk morsomt å være ordfører i Ringsaker, svarer Steen.

Men hun røper at situasjonen kunne vært annerledes. I 2006 var det like før hun kastet inn håndkleet.

– Jeg hadde sittet to perioder i kommunestyret, og var egentlig nær ved å gi meg. Men så skulle Thor Lillehovde slutte som ordfører, og kom til meg og sa: er du en kandidat? mimrer Steen.

– TØFFERE I HAMAR

Resten er historie, og HAs sjefredaktør Carsten Bleness mener meningsmålingen forteller at Steen framstår som en folkelig og trygg politiker for folk flest, med stor autoritet.

– Samtidig tenker jeg at Anita nyter godt av å være ordfører i en kommune hvor partiet står veldig sterkt, hun utfordres ikke så mye. Det politiske klimaet er skarpere i Hamar, og det kan gjøre at du som ordfører blir forbundet med tøffere debatt og hardere utspill, som folk kan bli lei av. Det er vanskeligere å innta en så suveren posisjon i Hamar, Men ingen kan ta fra Anita at hun har bygget seg opp som en solid politiker, sier Bleness.

Han mener Ringsaker-ordføreren har kvaliteter som Ap mangler sentralt, men tror ikke at vi vil se den populære ordføreren på en større scene.

– Når du har Gahr Støre og Hadia Tajik i partiledelsen, så mangler du litt jordnærhet og folkelighet. Men jeg tror at Anita har funnet ut at det er ordfører hun vil være, mener Bleness.

Også redaktør i Ringsaker Blad, Gaute Freng, mener den tidligere barnehagelederen fra Nes er en solid ordfører.

– Hun er høyt og lavt, og sier ja til alt mulig. Folk elsker slike personer. Anita oppfattes som trygg, tilgjengelig, omsorgsfull, folkelig og godt forberedt i jobben sin, sier Freng.

få vil ha storkommune

I meningsmålingen sier dog bare 30 prosent at de støtter en storkommune. 54 prosent er mot. Det er nesten identisk med tallene for samme spørsmål i 2015.

Steen tror det er lenge til vi ser den debatten igjen, etter at Ringsaker, Stange og Løten sa nei i 2016.

– Tror du ideen vil kommet på bordet igjen?

– Det er ikke noe tema for oss nå. Det er ingenting som tilsier at temaet kommer opp med det første, svarer Anita Ihle Steen.

- Fin tillitserklæring

– Dette er en fin tillitserklæring for Anita, men dessverre er det slik at ingen av oss får bli ordfører i en storkommune, sier Busterud til HA.

For i fjor strandet samtalene om en storkommune på Hedmarken. 83,2 prosent av innbyggerne i Løten stemte nei, det politiske flertallet i Stange sa nei og formannskapet i Ringsaker sa nei. Det mener Busterud er synd.

– Jeg mener at hele området ville stått mye sterkere med en annen kommunestruktur. Vi konkurrerer mot Drammens-området, Vestfold og Østfold, sier Hamar-ordføreren, som ikke gitt opp håpet om å samle de fire kommunene til en.

– Jeg håper det kommer på bordet i overskuelig framtid, sier Busterud.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00