• Monsterkraner: Daglig leder Sigrid Narmo i Narmo Betong foran betongkummen på 60 tonn som svever i løse lufta. Kummen skal bidra til sikrere vannforsyning på Hedmarken. Begge Foto: Eli J. haugen
  • Artig oppdrag: Fra venstre Petter Narmo, Hans Berg, Lars Henrik Aasen, Jon Olav Bråten, Sigrid Narmo, Kjell Michaelsen, Raymond Edvardsen og Håvard Haugseth.

Planlegging og prosjektering har pågått i over ett år. Hias har fått pålegg av Mattilsynet om å sikre såkalt tosidig vannforsyning.

De skal legge en ny vannledning fra Bekkelaget til Midtstranda.

Byggeleder Håvard Haugseth hos Hias forteller at de kunne ha valgt å bygge den nye kummen på stedet ved Vikasenteret, men at det er mange restriksjoner med å bygge i Åkersvika, som er et naturreservat.

Stor dag

Norconsult, som har prosjektert den nye kummen, foreslo å prefabrikkere kummen, og deretter frakte den til Vikasenteret.

– Vi kom fram til at det var en rimeligere og enklere løsning, sier Haugseth.

Kummen er støpt på Narmo Betong på Martodden, som vant oppdraget for entreprenør AF Gruppen. ECO Sør har også vært med på jobben.

Mandag var det en stor dag på Narmo Betong, fordi da skulle den 60 tonn tunge kummen heises over på lastebil for å bli fraktet til Vikasenteret.

Utenom det vanlige

I tillegg kommer et mindre topplokk til kummen på «bare» 32 tonn.

– Vi synes det er veldig morsomt at vi har lokale bedrifter som skal ta på seg slike oppdrag, sier Haugseth.

Daglig leder Sigrid Narmo hos Narmo Betong sier norsk betongindustri er langt framme.

– Det skyldes installasjonene i Nordsjøen, og den kunnskapen vi har fått gjennom det. Vi kjenner ikke til at det er prefabrikkert større kummer i Norge. Dette oppdraget var litt utenom vanlig standard, men veldig artig, sier Narmo.

Stenge E6

Det var heller ingen liten operasjon å frakte kumdelene på lastebil natt til tirsdag. Lasten var så bred at de måtte ha dispensasjon fra Statens vegvesen, og E6 måtte stenges en kort periode.

For HIAS kommer regninga totalt for den nye kummen på 16 millioner kroner, alt medregnet.

Prosjekteringsfirma Norconsult har jobbet mye i planleggingsfasen med å få ned vekta på kummen, for at den skulle være mulig å frakte.

Kummen skal etter planen settes i drift onsdag, og vannet kobles på.

HA overvar selve løftinga av den 60 tonn store betongklossen mandag.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.