Under halvparten av befolkningen mener de har nok kunnskap til å ferdes trygt på tur i fjellet.

Kun 4 av 10 er sikre eller ganske sikre på egne ferdigheter på kart og kompass.

Det viser ferske tall fra Opinion – gjengitt i en pressemelding fra Den Norske Turistforening (DNT) mandag morgen.

– Kunnskapen har gått litt i glemmeboken, og vi har gjort oss avhengige av elektroniske hjelpemidler. Mobiltelefon og GPS er blitt en del av manges utrustning på tur. Men velger du å stole blindt på teknologien kan du risikere å stå midt på fjellet uten å vite hvor du er eller hvor du skal.

Det sier generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT) Dag Terje Klarp Solvang.

Fjellvettdagen for fjerde gang

Helt siden de nye Fjellvettreglene ble lansert i 2016, har mandag i påskeuken vært fast Fjellvettdag. 15. april står Røde Kors og DNT klar fra tidlig morgen i avgangshallen på Oslo S for å minne folk på Fjellvettreglene og vise hva en bør pakke i sekken av turutstyr til påsketuren.

Det vil også bli demonstrasjon av hvordan man bruker kart og kompass.

– Det er en stor bevissthet rundt at fjellvettreglene er en viktig del av turplanleggingen, og det er bra. Likevel ser vi at altfor få er sikre på hvordan man bruker papirkart og kompass på riktig måte. Her må vi starte tidlig, og sørge for at barn og unge får den opplæring de har krav på i skolen, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Kompetansen blant lærerne for lav

Røde Kors og DNT mener det er helt nødvendig at friluftslivskompetansen skal bli bedre i skolen, og at man må begynne med kroppsøvingslærerne.

– Vi må legge til rette for at man lærer hvordan man navigerer på tur allerede fra tidlig alder. Dette er kunnskap som redder liv! Samtidig er kart og kompass er en ferdighet som krever vedlikehold, det må brukes hele livet, avslutter Dag Terje Klarp Solvang i DNT.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.