En natt i oktober i fjor ble kvinnen i 60-årene stanset av en politipatrulje i Nord-Aurdal i Oppland. Kvinnen hadde satt seg i bilen og kjørt et lite stykke, selv om hun var påvirket av alkohol.

To timer etter kjøreturen viste en utåndingsprøve en alkoholkonsentrasjon på 0,52 milligram per liter luft, noe som tilsvarer en blodpromille på 1,04. Dette er mer enn fem ganger høyere enn promillegrensen for bilkjøring.

Tilsto alt

Under den korte rettssaken i Hedmarken tingrett la kvinnen alle kortene på bordet og avga en uforbeholden tilståelse.

I den ferske dommen blir det presisert at kjøring i ruspåvirket tilstand innebærer en stor risiko for liv og helse, både for sjåføren selv og for alle andre langs vegen. Allmennpreventive hensyn veier derfor tungt når retten skal fastsette en passende straff. Med en promille mellom 0,5 og 1,2 blir straffen vanligvis bot og fengsel.

Dommeren skriver blant annet følgende:

«Siktedes alkoholpåvirkning tilsier at det vil være riktig å reagere med en kortere betinget fengselsstraff. [ …] Siktede skal ha kjørt bilen over en kort strekning, neppe mer enn 150 meter, og i et område og til en tid hvor hun reelt sett utsatte hovedsakelig bare seg selv for fare. Samlet sett antar retten at kjøringen kvalifiserer til betinget fengsel i 18 dager.»

Kvinnens tilståelse trekkes inn som et formildende element. Straffen ble derfor til slutt satt til 14 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år.

Somling hos politiet

Dommeren benytter samtidig anledningen til å kritisere politiets tidsbruk. Siktede samtykket til tilståelsesdom 25. oktober i fjor.

– Etter dette tidspunktet synes det ikke å ha skjedd noe i saken, inntil påtalemyndigheten tok ut siktelse 5. juli. Retten har vanskelig for å se at det ikke skulle la seg gjøre å avslutte etterforskningen og sende over saken i alle fall ved årsskiftet, skriver dommeren.

Boten for fyllekjøring beregnes normalt ved å gange brutto månedslønn med 1,5. I dette tilfellet må kvinnen betale 50.000 kroner.

Hun dømmes også til tap av førerretten i 20 måneder, og må avlegge full ny førerprøve dersom hun vil kjøre bil etter dette.

Kvinnen har vedtatt dommen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.