Onsdag offentliggjorde ordfører Nils A. Røhne at stangesokningen som til de grader engasjerer seg i fredens tjeneste, er tildelt Kongens fortjenestmedalje. Som andre generasjons tidsvitne har Langberg, alene hittil i år holdt foredrag for 800 skoleungdommer som deltar på tidsreiser til konsentrasjonsleirene i Polen og Tyskland.

Marius Langberg er også en anerkjent pedagog og lærer i hjembygda og ikke minst har han et langt liv innen idretten.

ILDSJEL

Vi husker det uforglemmelige øyeblikket da Langberg under idrettsgallaen 13. januar 2013 mottok prisen Årets Ildsjel av statsminister Jens Stoltenberg.

Nå er det altså summen av alt, blant annet idrett, historielag, sitt virke i offentlig tjeneste og alle årene han har snakket om krigen som nå skal krones med kongelig påskjønnelse.

Tildelingene har ennå ikke gått opp for han. I konkurransen om ildsjelprisen var det mennesker som hadde bygget ishockeyhaller, Marius hadde ikke landemerker etter seg, sier han og legger til at han har stor respekt for anerkjennelsen han er vist.

– Jeg er født i Stange med husmannsånd i ryggmargen. På folkemunne het det før at du skal ikke stikke hodet over brystvernet for da får du deg en i hodet. Jeg er veldig forsiktig og vet hvor jeg kommer fra. Da Nils ringte og meddelte nyheten om fortjenestemedaljen, trodde jeg ikke helt på det, sier 82,5 åringen som fyller 83, 10. desember.

Verden i endring

Marius Langberg føler verdensutviklingen er på galt spor.

– Det er steile fronter mellom Donald Trump i USA og Nord Korea. En ultraradikal høyrevind blåser inn over Tyskland. Det er tragisk og vondt å være vitne til. Mang fornekter Holocaust. Vi må ikke være likegyldige. Vær våkne. Det er mitt budskap til de unge. Jeg hørte en kommune nå betaler hver elev som deltar på fredsreisen til Polen og Tyskland 8.000 kroner til tur bortsett fra lommepenger. Det er viktig at dagens unge er aktive og bruker stemmeretten. Jeg er redd og betenkt. Tyskerne har vært flinke til å rydde opp i fortida og dagens unge tyske, forskere går ikke av vegen for å forske i svart fortid. Det er et tankekors at et innvandringskritisk parti får fotfeste i Tyskland, avslutter Marius Langberg.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00