– Vi leier ikke skogshusvær på åremål lenger, men jeg husker det var et fælt syn som møtte oss da vi oppdaget innbruddet, som var det tredje i rekken, sier Thorbjørn.

Siden 2010 har Romedal og Stange Almenninger hatt så mange innbrudd i koiene og hyttene sine, at driftssjef Jørgen-Petter Nermo nå ber om ekstramidler til et kriminalforebyggende tiltak. Det kan imidlertid konstituert lensmann Jim Roger Lillemo i Stange ikke love.

44 innbrudd på 7,5 år

I perioden 2010 til juli 2017 har allmenningene anmeldt hele 44 koieinnbrudd. Totale kostnader til utbedring beløper seg nå til 265.605 kroner, opplyser Nermo.

Senest 23. juni i år ble det oppdaget innbrudd i Veltputtkoia. Koia ligger på vestsiden av Harasjøen, like inntil bilveg og er nyrestaurert. Ifølge Lillemo har ikke leietaker vært på stedet i lengre tid og antatt gjerningstidspunkt der de ubudne gjestene har vært på ferde, er mellom 1. september i fjor og begynnelsen av juni 2017.

Nå håper lensmannen på publikums hjelp for å oppklare noen av sakene.

Både lokale og utenbygds

Nermo har utarbeidet en dyster innbruddsstatistikk der de største reparasjonskostnadene etter bandenes herjinger kostet henholdsvis 38.000 kroner og 32.875 kroner.

Lensmann Lillemo bekrefter at politistasjonssjef Bjørn Lier i Hamar var med på møtet med allmenningsadministrasjonen på forsommeren for å drøfte situasjonen.

– Allmenningene er geografisk store med mange skogsbilveger. Det er ikke lett for politiet å forebygge kriminalitet her. Dessverre er de aller fleste koieinnbruddene uoppklart. Noen tar det lang til før gjerningsstedene oppdages. Da blir det vanskelig å sikre spor. Vi har diskutert muligheten for å hente inn midler til å jobbe mer etterforsking når innbruddene skjer, sier Lillemo og legger til at høsten er tid for innbruddsbølge.

– Hvem mistenker du å stå bak serien av innbrudd, Lillemo?

– Vi har ingen i kikkerten, men trolig står det både lokale og folk på gjennomreise bak. 2014 og 2015 var det stor oppblomstring av koieinnbrudd. I 2017 har det også vært en økning, sier Lillemo.

Statistikken sier ikke noe om de mange hytteinnbruddene rundt Harasjøen, sier Lillemo.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.