Tallene er basert på Statens vegvesens foreløpige gjennomgang av sommerulykkene.

I august mistet 17 livet i trafikken, noe som er fire flere enn i fjor. Likevel er de samlede ulykkestallene på vei ned.

– Vi er glade for den positive utviklingen. Vi kan være på vei mot det laveste antall omkomne i på norske veier på 70 år. Veiene er blitt bedre, bilene sikrere og førerne kjører bedre, sier Guro Ranes i Statens vegvesen.

Flest i Hordaland

Hordaland har vært hardest rammet så langt i år med åtte drepte, mens Akershus, Rogaland og Oppland alle har sju omkomne.

Finnmark og Aust-Agder er de eneste fylkene som ikke har hatt en eneste dødsulykke hittil i år.

76 hittil i år

I løpet av de åtte første månedene i 2017 har 76 omkommet i trafikken, noe som er 21 færre enn på samme tidspunkt i fjor. I hele 2016 omkom 135 på norske veier.

Ulykkene er spredt, og det er ingen spesielle strekninger som utpeker seg. Møteulykker og utforkjøringer dominerer statistikken over dødsulykkene.

Voksne menn dominerer statistikken. Av de 76 kom har omkommet så langt i år, er 55 menn og 21 kvinner.

I verdenstoppen

I 2017 var Norge for andre år på rad et av Europas beste trafikksikkerhetsland – med færrest drepte i trafikken per innbygger og lavest ulykkesrisiko.

– Vi har satt oss høye mål. Skal vi nå disse kan vi ikke hvile på laurbærene. Det holder rett og slett ikke å bare fortsette i samme spor. Vi må jobbe enda mer målrettet, systematisk og helhetlig. Samtidig er vi helt avhengig av å tilegne oss og ta i bruk ny kunnskap underveis, sier Ranes.

Alle må bidra

Vegvesenet skal gjøre sitt for trafikksikkerheten ved å sørge for gode sikre veier og tydelig informasjon. Men trafikantene må også gjøre sitt.

– Om alle hadde holdt fartsgrensen, kjørt etter forholdene, brukt sikkerhetsbelte og vært rusfri, så hadde svært mange av trafikkulykkene vært unngått. Vi har alle et ansvar for å ferdes trygt i trafikken, avslutter Ranes.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.