Statsadvokaten i Hedmark har tatt ut tiltale i en spesiell sak fra landbruket i Ringsaker.

En melkebonde fra landbrukskommunen er tiltalt for brudd på matloven og dyrevelferdsloven etter en episode med blyforgiftning sommeren 2015.

Saken kommer opp i Hedmarken tingrett i slutten av neste uke.

MISTET TRAKTORBATTERI

Hendelsen som er beskrevet i tiltalen må kunne karakteriseres som noe spesiell.

Påtalemyndigheten mener at et traktorbatteri hadde falt oppi fôrblanderen i kufjøset.

Fôret skal deretter ha blitt gitt til kuene, med det resultat at 16 dyr enten døde eller ble avlivet på grunn av blyforgiftning.

Bonden er tiltalt for at han ikke umiddelbart tilkalte veterinær for å sette i gang behandling av dyrene.

Han er også tiltalt for å ha unnlatt å varsle Mattilsynet om episoden.

MELK KAN HA VÆRT UTRYGG

Bonden er også tiltalt for å ha levert 5.688 liter råmelk til Tine, selv om han ifølge påtalemyndigheten visste at melka kom fra kuer som var blyforgiftet.

For dette er han tiltalt for å ha omsatt et næringsmiddel som ikke er trygt å spise.

DYREVELFERD

Statsadvokaten har også tiltalt bonden for at han sommeren 2014 og 2015 ikke sørget for at dyra hans hadde tilgang på beite og frigang slik lovverket krever.

Det er ikke tatt forbehold i tiltalen om at bonden skal fradømmes retten til å drive landbruk.

Politiadvokat Henning Klauseie opplyser til HA at det ikke kommer en slik påstand fra påtalemyndigheten, men at han ikke vet hva Mattilsynet eventuelt måtte fatte av vedtak rundt dette.

NEKTER SKYLD

Advokat Tore Jetmundsen Rindedal er forsvarer for bonden.

– Han erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen, opplyser advokaten til HA.

Politiadvokaten opplyser til HA at det er varierende rettspraksis i slike saker i Norge, men sier at det er sannsynlig at reaksjonen i en slik sak ligger nærmere fengsel enn bøteleggelse.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.