• VENTER: Oddmund Mikkelsen er et vanlig syn i Grefsheimkrysset der han står og venter på bussen. Foto: Mattis Røhne
  • HJEMMEKONTOR: I etasjen over garasjen tegnes det. Bildet på skjermen var ett av de første han hadde på trykk i avis. Foto: Mattis Røhne
  • LEVERING: HA-redaktør Carsten Bleness får se Oddmund Mikkelsens tegning før det kommer på trykk. FOTO: Mattis Røhne

Da Oddmund Mikkelsen ble bedt om å tegne seg selv, valgte han en kombinasjon av et foto og ei tegning der han nesten daglig henter inspirasjon til sine streker både i HA og til andre formål.

På veien nedenfor Duengerhøgda på Nes nyter han utsikten enten han står og venter på bussen i Grefsheimkrysset og gjør seg klar til en times tur med bussbytte på Stavsjø og i Brumunddal eller rusler en halvtime ned til Tingnes for å ta en timinutters båttur til jobb i Hamar. For førerkort er nemlig ikke denne karen utstyrt med. Lappen har han aldri hatt.

– Her får jeg rett og slett et skikkelig løft på dagen, og synet som møter meg har vært en inspirasjonskilde på vei til jobben de sju årene jeg har bodd på Nes, forteller Mikkelsen og skuer ut mot Helgøya.

– Det er akkurat som hele sinnsstemningen min letter når jeg ser ut over Mjøsa og Helgøya. Lyset er helt spesielt, og jeg liker så godt landskapet med de slake åsryggene. Jeg føler at landskapet er litt likt meg selv.

– Ja, for hvordan vil du tegne deg selv som person?

– Jeg er nok ikke spesielt lik den hoppende personen som jeg har tegnet inn på bildet. Jeg er rolig og traust, og gjør ikke mange andre sprell enn de jeg gjør fra tegnebordet. Lite oppfarende. Kanskje for lite av og til. Er et ordentlig vanemenneske som jobber fra morgenen og utover dagen til jeg kjenner at kreativiteten på tegnebordet er oppbrukt. Jeg er avhengig av rutiner, faste rammer og rytme i det jeg gjør. Jeg er så lite spontan som det går an å bli, sier han og tar ett bitt av gulostnista som egentlig skulle ha vært fortært dagen før.

Oddmund Mikkelsen framstår som en godhjertet, kanskje litt sjenert person. Slik er han nok i det daglige også, men når han tar fram pennen, skal en ikke la seg lure av det snille og behagelige ytre. For som avistegner kan han framstå som en tøff journalist. Gjennom sine tegneår i Hamar Dagblad (1978 til 1988) og siden i HA, har Oddmund formidlet smil, latter og alvor. Han har tegnet personer som har opplevd en dag de ikke vil ha tilbake, tatt personer og situasjoner på kornet og gitt leserne mange aha-opplevelser slik han har skildret de store linjene og de minste detaljer.

– Carsten Bleness i HA har sagt at jeg av og til kan være brutal i streken, og noen kan nok også synes at jeg av og til kan gå for langt. Men jeg forsøker gjerne å få til en balansegang mellom humor og ironi. Det hender at folk opplever ubehag med tegningene mine, men i noen situasjoner må det også være slik om det skal være et poeng med avistegninger. De skal både glede og provosere, og av og til fortelle en historie.

– Sjukehussjefen, Morten Lang-Ree har jeg tegnet mange ganger, og han har kjøpt alle i ettertid. Da jeg tegnet ham på hengende på korset tok det lang tid før han kontaktet meg. Men han ville ha det også, smiler 66-åringen som har sansen for detaljer i sine streker.

– Kanskje blir det vel mye detaljer, men det er nå en gang min måte å tegne på, fastslår Oddmund som begynner å nærme seg 4.000 avistegninger på trykk. I tillegg har han billedliggjort mellom 2.000 og 3.000 portretter og situasjoner for privatpersoner og foreninger i tillegg til å ha illustrert 14 bøker og utgitt to bøker selv. Den tredje blir lansert førstkommende torsdag, heter «Oddmund streker» og er ei samlebok på 160 sider med nærmere 300 tegninger gjennom 40 år med penn og papir.

– Hvem liker du best å tegne?

– Einar Busterud. Han er den enkleste. Både fordi han har fått karakteristiske trekk og fordi han gjør seg synlig i mediebildet. Etter sine første 12 år som ordfører ville han jeg skulle samle opp tegningene slik at han kunne komme å kjøpe dem en dag. Det ble en skikkelig tjukk bunke, og han tok alle. Men i stedet for å telle opp, tok jeg kilospris, og vi anslo det til tre kilo, ler Mikkelsen.

– Har du blitt refusert noen gang?

– En gang. Da Søre Elvdal kirke ble sandblåst uten Riksantikvarens godkjennelse, tegnet jeg lederen i menighetsrådet i full anal utblåsing mot Riksantikvaren. Den syntes redaktør Rolv Amdal var vel drøy, og i ettertid er jeg enig med ham.

De første 23 årene av sitt liv bodde Oddmund i barndomshjemmet i Vestre Gausdal, og det var aldri gitt at han skulle bli tegner selv om guttungen fikk Sg i tegning på folkeskolen. For etter militære begynte han på Gausdal trygdekontor der han i tre år satt og behandlet sjukekortene til sambygdingene og fikk god oversikt over både hjerteinfarkt og hemoroider før han ble overtalt til å søke en grafisk skole i Stavanger.

Etter tre år med skole gikk turen til annonseavdelingen i Dagbladet Sørlandet før det ble overgang til annonseavdelingen i Hamar Dagblad to år senere. Her startet han i det små som avistegner, og det var en serie han gjorde sammen med Arve Stensrud på 28 lokale forfattere som egentlig var starten på karrieren.

– Og det mange ikke vet er at jeg lagde en tegneserie sammen med Knut Faldbakken på ei humorside vi hadde i Hamar Dagblad. Men det ble en kortvarig sak, for jeg tror verken Faldbakken eller jeg egnet oss til den slags, sier jubilanten som gjennom sine 40 år som tegner har penslet ut smil og alvor fra den lokale scenen, men også fra nasjonale og internasjonale hendelser. Den første politiske var om Sovjets invasjon i Afghanistan i 1979.

100 av tegningene vises i Hamar kunstforening fra 13.- 16. oktober. Siden flyttes de til Tante Gerda. Og bare så det er klart: Oddmund pensjonerer seg ikke. Han skal fortsette med sine streker i HA.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.