I løpet av ti år har Eidsiva Bioenergi bygget opp en av Norges største virksomheter innen fjernvarmebasert bioenergi. Det ble feiret med ministerbesøk og grillmat på Trehjørningen energisentral mandag.

– Dette er enn grønn jubeldag i Innlandet, med fokus på naturen. Eidsiva har vært djerv i sin satsing, sa olje- og energiministeren, Vel vitende om at det satt mange ordførere i salen nyttet Søviknes høvet til å minne om at regjeringen vil ha slutt på sentralstyring også på sentralfyringssektoren:

– Det er kommunene som nå må ta posisjon for å bygge ut fjernvarmeanlegg, sa Søviknes.

Klingende mynt i kassa

Eidsivas fjernvarmesatsing sparer miljøet for utslipp av 700 oljekjeler, og produserer fem ganger så mye energi enn hele landets Teslapark bruker til sammen. Dessuten er det god butikk. To milliarder har Eidsiva og bidragsytere som Enova investert. Allerede nå vurderes selskapet verdi til 3 milliarder, (Skandinaviska Enskilda Banken), i følgge daglig leder Ola Børke.

– Så lenge det gir klingende mynt i kassa for eierne og gjør dem i stand til å bygge muskler, så er det bare vinn-vinn, sa Søviknes. Som landets tredje størstefjernvarme leverer Eidsiva Bioenergi om lag 450 GWh fornybar fjernvarme, bioelektrisitet og industriramp til ti byer og tettsteder i Hedmark og Oppland.

-Satsingen har gjennom helhetlig og industriell tenking utviklet seg til å bli en lønnsomn industriell virksomhet, og gitt et betydelig miljø- og klimabidrag, samtykte konsernsjef Øistein Andresen

Grillparty.

Ute var det grillparty. Så mens det ble snakket om Eidsivas tidsreise, urbanenergi, miljøgevinster og milliarder inne, benket de som gjør satsingen praktisk mulig seg til grillmat utenfor veggen. Hva de syntes om tiårsjubileet og ministerbesøket?

– Vi merker ikke så mye det. Men det er fint. At vi får et sånt jubileum og viktige gjester hit setter jo mer fokus på det vi driver med her, sa Roy Østberg, og kollegene , som sammen koste seg med grillmat i det maigrønne og solvarme. For nå passer naturen til bedriften, det er grønt de er i full fyr med, begge to.

Søviknes hadde neppe tid til å slå seg ned hos dem. Han dro fluksens videre til Hedmarkens andre stolthet, verdens største trehus skal bli i Brumunddal.

– Bioenergi er en fornybar og viktig ressurs i fjernvarmen. Bransjen er i vekst, bidrar med fleksibilitet og spiller en viktig rolle i energisystemet, sa han, og var sikker på at bioenergi vil bli en stadig viktigere energikilde i framtida.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.