For fredag troppet statsminister Erna Solberg (H) opp i Hamar med to ministre på slep. Der fortalte hun de frammøtte på Skibladnerbrygga, at regjeringen er positive til Hamar kommunestyres vedtak om jernbanetrasé i øst.

– For oss er det viktig å lytte til hva politikerne i byen mener, og de vil ha et dobbeltspor i øst, sa Solberg til de frammøtte.

Samtidig understreket hun at ingen avgjørelser er tatt, og at regjeringen ønsker flere utredninger av både øst og vest. Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL) mener sånn sett at man ikke er så mye nærmere et vedtak om jernbanetrasé.

– For Hamar kommune er dette positivt. Men saken er ikke løst, sier Busterud til HA.

– Viktig signal

Ordføreren utdyper det slik:

– Det er selvsagt bra at vi har en regjering som støtter kommunestyrets vedtak, samtidig er det bedt om flere utredninger. Ansvaret for de utredningene ser det ut til at kommunen får. Staten selv har ikke klart å løse denne saken. Ballen er spilt tilbake til Hamar kommune. Sånn sett er det litt å rykke tilbake til start, sier han.

Han mener dette også kan tolkes som en kritikk av Bane NOR.

– Det er et viktig signal til Bane NOR i det videre utredningsarbeidet at regjeringen er positiv til øst, sier ordføreren.

– Så de har gjort en for dårlig jobb, med tanke på at det bes om flere utredninger?

– Det er vanskelig å dra noen annen konklusjon, svarer Busterud.

– NOEN MEN, FORELØPIG

Statsminister Erna Solberg sier til HA at regjeringen anser vedtaket i kommunestyret for å være et velbegrunnet vedtak.

– Når vi er ferdige med InterCity-utbyggingen, vil det bli under én time mellom Oslo og Hamar. Det betyr at det trengs ekspansjonsmuligheter for Hamar, både til boligbygging, rekreasjon og til å utvikle næringstilbudet. Da er det godt begrunnet at det å skille folk, bebyggelse og aktivitet fra selve Mjøsa med en jernbanelinje, det legger bånd på hvordan utviklingen kan være, sier hun, men legger til:

– Det er noen men, foreløpig. Vi er positive, innstilt på dette, men det må utredes bedre, og så må vi til slutt ta den endelige beslutningen, sier statsministeren og kommer med et valgløfte:

– Vi kommer til å stå ved at vi skal jobbe med å realisere et alternativ i øst, forutsatt at planene er gode nok til det, sier Solberg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.