- Vi vil gjerne ha både Fylkesmannen og fylkeskommunen, og mer til, men aksepterer at det må deles. Det viktigste er at ting blir plassert der man har naturlige fortrinn. Hvis geografi blir overordnet får du dårlige løsninger.

Det sier Hamar-ordfører Einar Busterud (63) til HA.

Dette har Hamar...

Det har blusset opp ny lokaliseringskamp mellom Lillehammer og Hamar. I går hadde Lillehammer-avisa GD hovedoppslag og to sider på at «Hamar vil ha alt».

Samme dag kunne HA avdekke at NRK Hedmark og Oppland vil samle aktivitet i Hamar på bekostning av Elverum.

Fra før har Hamar blant annet politisentralen, Eidsivating, Statsarkivet og NVEs regionkontor.

Og onsdag åpner 110-sentralen for hele Innlandet - i Hamar.

...og dette vil alle ha

Etter at Høyre/Frp-regjeringen har varslet sammenslåing av fylkene Hedmark og Oppland har det oppstått kamp om å få hovedsetet til både Fylkesmannen og den nye fylkeskommunen for Innlandet.

Busterud er krystallklar på at Fylkesmannen for Innlandet må plasseres i Hamar:

- Det er naturlig siden det ligger så mange andre statlige arbeidsplasser på Hamar. Fylkesmannen har et særansvar for blant annet beredskap. Og både politihovedkvarteret for Innlandet og den nye 110-sentralen ligger her, sier Busterud og understreker:

- Lillehammer og Elverum sliter med det samme: Det skjer lite der, og det skjer mest i Hamar. Lillehammer kan godt få fylkeskommunen.

Ikke høy på seg selv

Busterud sier at det er naturlig at Hamar kjemper for Hamar:

- Vi sier ikke at vi vil ha alt til Hamar. Hamar er det politiske senteret og tyngdepunktet i Innlandet, sier han.

- Er Hamar høy på seg selv?

- Nei. Som lokalpolitiker er det naturlig at man er seg selv nærmest. Men vi sier ikke noe annet enn det som er realiteten. Og Hamar-regionen vokser dobbelt så mye som Lillehammer, Gjøvik og Elverum til sammen!

Advarer mot mer krangel

Mens Høyre i Innlandet er splittet (se egen sak til høyre) i kampen mellom Lillehammer og Hamar undestreker Kristian Tonning Riise dette:

- Å gå inn i regionreformen med nye drakamper tror jeg ikke er klokt. Denne evinnelige kranglingen mellom mjøsbyene, der ingen unner noen andre noe bra, mener jeg er et stort hinder for utvikling i regionen, sier Riise.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00