Det var i HA onsdag forfatter Knut Faldbakken hadde på trykk et leserinnlegg, hvor han brukte følgende metafor for å beskrive konsekvensene av jernbane i vest:

«I tillegg blir vi tilbudt en fem-seks års anleggsperiode med Aleppo-lignende tilstander gjennom hele sentrum.»

Sammenligningen med den krigsherjede byen i Syria, har fått mange til å reagere.

– Det er en veldig lite gjennomtenkt sammenligning. Hamar er så langt unna Aleppo vi kan komme. I Aleppo har vi sett de verste overgrepene mot menneskeheten på lang tid, sier Trygve Slagsvold Vedum til HA.

– RESPEKTLØST

Senterpartilederen minner om grusomhetene som har forekommet i Syria siden konflikten tok til med demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad i 2011. I Aleppo begynte kampene mellom partene i juli 2012. Siden har titusener mistet livet, og byen har blitt bombet i filler.

– Derfor er det respektløst ovenfor de som reelt lever i en krigssone, å likestille det med gravemaskiner i Hamar sentrum. Derfor tror jeg egentlig ikke det er det Faldbakken ønsket. Men vi som ofte har tilgang til talerstolen, slik som jeg og Faldbakken har, vi har et stort ansvar for hva vi ytrer. Det er veldig dumt å bruke denne typen retorikk, mener Sp-lederen.

– ØNSKER IKKE Å PROVOSERE

Også biskop i Hamar bispedømme, Solveig Fiske, mener Faldbakken kunne brukt en annen beskrivelse.

– Uansett hva som skjer med jernbanesaken, så er konsekvensene hundrevis av mil unna de lidelsene folk i Aleppo har levd med i årevis. Faldbakken har en god penn, og kunne fått fram det han ser for seg gjennom andre ord og bilder, sier hun til HA.

Knut Faldbakken svarer slik på kritikken da HA ringer:

– Jeg ønsker ikke å provosere eller såre noen. En forfatter er vant til å bruke metaforer, kanskje også sette ting på spissen. Om jeg med mitt ordvalg, stil, eller språk har støtt noen, beklager jeg dette. Jeg tror de fleste forstår at min sammenligning henspiller på byødeleggelse, ikke en humanitær katastrofe, sier han til HA.

– Togsaken er veldig viktig for meg, og jeg valgte å bruke et drøyt bilde som understreker hvor viktig og alvorlig jeg synes dette er. Så får fri språkbruk stå for min regning, og folk får bli fortørnet og si at han Faldbakken er en fæling, mener forfatteren.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.