Det var i HA onsdag forfatter Knut Faldbakken hadde på trykk et leserinnlegg, hvor han brukte følgende metafor for å beskrive konsekvensene av jernbane i vest:

«I tillegg blir vi tilbudt en fem-seks års anleggsperiode med Aleppo-lignende tilstander gjennom hele sentrum.»

Sammenligningen med den krigsherjede byen i Syria, har fått mange til å reagere.

– Det er en veldig lite gjennomtenkt sammenligning. Hamar er så langt unna Aleppo vi kan komme. I Aleppo har vi sett de verste overgrepene mot menneskeheten på lang tid, sier Trygve Slagsvold Vedum til HA.

– RESPEKTLØST

Senterpartilederen minner om grusomhetene som har forekommet i Syria siden konflikten tok til med demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad i 2011. I Aleppo begynte kampene mellom partene i juli 2012. Siden har titusener mistet livet, og byen har blitt bombet i filler.

– Derfor er det respektløst ovenfor de som reelt lever i en krigssone, å likestille det med gravemaskiner i Hamar sentrum. Derfor tror jeg egentlig ikke det er det Faldbakken ønsket. Men vi som ofte har tilgang til talerstolen, slik som jeg og Faldbakken har, vi har et stort ansvar for hva vi ytrer. Det er veldig dumt å bruke denne typen retorikk, mener Sp-lederen.

– ØNSKER IKKE Å PROVOSERE

Også biskop i Hamar bispedømme, Solveig Fiske, mener Faldbakken kunne brukt en annen beskrivelse.

– Uansett hva som skjer med jernbanesaken, så er konsekvensene hundrevis av mil unna de lidelsene folk i Aleppo har levd med i årevis. Faldbakken har en god penn, og kunne fått fram det han ser for seg gjennom andre ord og bilder, sier hun til HA.

Knut Faldbakken svarer slik på kritikken da HA ringer:

– Jeg ønsker ikke å provosere eller såre noen. En forfatter er vant til å bruke metaforer, kanskje også sette ting på spissen. Om jeg med mitt ordvalg, stil, eller språk har støtt noen, beklager jeg dette. Jeg tror de fleste forstår at min sammenligning henspiller på byødeleggelse, ikke en humanitær katastrofe, sier han til HA.

– Togsaken er veldig viktig for meg, og jeg valgte å bruke et drøyt bilde som understreker hvor viktig og alvorlig jeg synes dette er. Så får fri språkbruk stå for min regning, og folk får bli fortørnet og si at han Faldbakken er en fæling, mener forfatteren.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00