• Ny: Det bekreftes fra Øyungen Sæterlag at gjeterhytta er revet ned og bygd helt opp igjen selv om søknaden gjaldt renovering.
  • Rømohytta: HHT har kjøpt denne hytta og vil rive den og bygge en ny selvbetjeningshytte bare noen hundre meter fra gjeterhytta på Øyungen.

Øyungen Sæterlag kan ha brutt plan- og bygningsloven ved å ikke søke om rive- og byggetillatelse - noe som krever videre behandling etter plan- og bygningsloven.

– Jeg mente at vi burde gjøre nettopp det, men vi i seterlaget fikk opplyst i kommunen at det ikke er nødvendig, sier leder Anne Kari Tørud i Øyungen Sæterlag.

– Hvem i kommunen sa det?

– Det må du snakke med kultursjef Asle Berteig og byggesakssjef Atle Ruud om, sier Tørud.

Berteig tok initiativet

Tørud forteller at kultursjef Berteig oppsøkte seterlaget i fjor høst og ba om et samarbeid om gjeterhytta på Øyungen.

– Berteig tilbød seg på vegne av kommunen å betale for gjenoppbygging hvis seterlaget søkte om tillatelse til ombygging, forteller Tørud.

Ringsaker kommune behandlet søknaden om ombygging av gjeterhytta administrativt og gjorde unntak fra søknadsplikten.

– Kart- og byggesakssjefen finner at de planlagte arbeidende er såpass begrenset at disse kan unntas videre behandling etter plan- og bygningsloven, skriver byggesaksleder Elling Bollestad i Ringsaker kommune.

River og bygger ny

Seterlagsleder Tørud erkjenner at den gamle hytta fra 1947 nå er revet og at ny hytte oppføres 200 meter fra Øyungsjøen.

Marit Vorkinn, sekretær i villreinnemnda og ansatt hos Fylkesmannen, sier til HA at nemnda har uttalt seg om en søknad om vedlikehold - og ikke riving og gjenoppbygging.

– Det er spesielt hvis hytta er revet og gjenoppbygd. Generelt vil dette kreve en full byggesaksbehandling etter plan- og bygningsloven, der det må søkes om dispensasjon fra bestemmelsene i verneområdet, sier Vorkinn, som sier hun er overrasket over utviklingen i saken.

HHT fikk nei

Noen hundre meter fra gjeterhytta ligger Rømohytta som nylig ble kjøpt opp av Hamar og Hedemarken Turistforening. Rondane og Dovre nasjonalparkstyre har uttalt seg negativt til turistforeningens ønske om å rive og gjenoppbygge Rømohytta som selvbetjeningshytte.

Dette har fått HHT til å redusere sine ambisjoner med hytta, slik at nasjonalparkforvalterne kan godkjenne planene. Nasjonalparkforvalterne er restriktive når det kommer opp byggeplaner som øker trafikken i villreinområdene. Gjeterhytta, som Ringsaker kommune gjenoppbygger og leier de neste årene, ligger i buffersonen for villreinen. Det er derfor alle byggetiltak skal behandles av villreinnemnda.

Har ikke mottatt søknad om nybygg

Kart- og byggesakssjef Atle Ruud i Ringsaker kommune har ikke mottatt rive- eller byggesøknad fra seterlaget.

Det opplyser Ruud til HA. Han har imidlertid godkjent en søknad om ombygging av gjeterhytta og en endring av mønet.

– Er man pliktig til å søke om rivetillatelse når et bygg skal rives?

- Ja, svarer Ruud.

– Er man pliktig til å søke om byggetillatelse når et nybygg skal oppføres?

- Ja, svarer Ruud.

– Betyr dette at Øyungen Sæterlag har gjort mer enn det kommunen har gitt tillatelse til?

– Jeg er ikke kjent med hva som er gjort på Øyungen. Jeg har unntatt for søknadsplikt etter plan- og bygningsloven en søknad om renovering. Det er HA som nå forteller meg at hytta er revet og gjenoppbygd, svarer Ruud.

Var kjent med kultur

– Dersom det er dokumentert at hytta er revet og gjenoppbygd, vil det da utløse krav om ny søknad?

– Vi får se på saken etter ferien, sier Atle Ruud.

– Var du kjent med at kulturkontoret i Ringsaker kommune er involvert i byggesaken som leietaker av gjeterhytta og betaler av gjenoppbyggingen?

– Ja, jeg var kjent med dette da jeg behandlet søknaden, sier Ruud.

– Bør ikke byggesakssjefen da være ekstra aktpågivende og sørge for en behandling etter plan- og bygningsloven?

– Jeg vurderte søknaden fra seterlaget slik at den ikke behøvde en behandling etter plan- og bygningsloven. Det ble søkt om renovering og endring av møne, så vidt jeg husker, sier Ruud.

Berteig svarer

HA har stilt kultursjef Asle Berteig flere spørsmål. Var du med på befaring der oppe i fjor høst? Har du sagt til seterlaget at man ikke trengte rive- og byggesøknad? Med hvilke penger finansieres byggingen? Det sies at kultur betaler 200.000 kroner for gjenoppbygging?

 Dette svarer Berteig på en mail. Han tar ikke telefonen når HA gjentatte ganger denne uka har ringt. Han svarer heller ikke på spørsmål om han deltok på befaring.

– Øyungen Sæterlags renovering av Gjeterhytta er behandlet av kart og byggesak og funnet i orden. Det er ikke korrekt at kommunen betaler 200.000 kroner. Jeg er ikke kjent med at noen har gitt seterlaget råd, og det må du avklare med Atle Ruud som kjenner detaljene i byggesøknaden, skriver Berteig.

Videre svarer han at alle utgifter i kulturbudsjettet er vedtatt politisk. Og at Ringsaker kommune ved kulturkontoret i denne saken skal betale en årlig leie til seterlaget for leie av gjeterhytta.

 Fungerende rådmann Hilmar Skår henviser til Berteig når HA stiller spørsmål om denne saken, og rådmann Jørn Strand henviser til Skår.

Varmebu for ungdom

Kultursjef Asle Berteig ønsker å bruke gjeterhytta som varmebu for barn og unge.

I et vedlegg til søknaden fra seterlaget har Berteig redegjort for kulturkontorets bruk av gjeterhytta. Kulturkontoret driver ulike grupper for barn  og unge og grupper med funksjonshemmede og folk med psykiske plager.

Hensikten er å kunne bruke gjeterhytta som varmebu i forbindelse med aktiviteter på Øyungen. Berteig opplyser at det i hovedsak er snakk om dagsturer - uten behov for overnatting.

Kultursjefen opplyser at dagsturene vil foregå på de tider av året det er aktuelt å fiske i Øyungen. Totalt sett kan det være snakk om rundt 10 turer.

Gjenoppbyggingen av gjeterhytta ledes av Morten Trosvik fra kulturkontoret. Han opplyser at det skjer i samspill med Nav og ungdomskontakten. Ellers ønsker ikke Trosvik å si mer om hytteprosjektet på Øyungen.

Fakta

Øyungen

Øyungen ligger nordøst i Ringsakfjellet og er i den såkalte buffersonen til villreinstammen i Rondane.

Øyungen ligger innefor nasjonalt villreinområde. Det er særskilt strenge regler for bygging. Ny utbygging eller andre tekniske inngrep skal unngås, heter det i planen for nasjonalt villreinområde.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.