Mikalsen er leder i Studentparlamentet i Bergen og sammen med medstudent Eirik Lie Reikerås, tok han fly fra Casablanca for å ta seg inn i Vest-Sahara - et område som kjemper for sin selvstendighet etter 40 års okkupasjon av Marokko.

Formålet med reisen til i Vest-Sahara, var å møte lokale studenter og menneskerettighetsforkjempere og lære om forholdene de lever og arbeider under i det okkuperte området.

- Vi ville vise vår støtte for de som har bedt om en folkeavstemming om selvstendighet for Marokko, sier Mikalsen.

På flyplassen i El Aaiun ble de imidlertid stanset i en sikkerhetskontroll og tatt til siden.

Måtte slette film

- Vi fikk beskjed om å hente bagasjen vår og ble satt til side mens resten av passasjerene forsvant. Vi spurte hva som skjedde, men fikk ikke et ordentlig svar, men at de lokale myndighetene ikke ville ha oss i området. De tok fra oss passene våre.

Mikalsen forteller også at politimenn tok mobiltelefonen hans, og tvang ham til å slette noen filmer han hadde tatt med telefonen.

- Jeg ble tvunget til å låse opp telefonen min og til å slette filmer som lå der.

Deretter ble de plassert i en bil og kjørt av gårde tilbake mot Marokko. Når HA prater med ham tirsdag kveld, sitter de i en bil som kjører gjennom ørkenen på veg til den marokkanske byen Agadir.

- Vi er ikke sikre på om det er en politieskorte eller om det er en taxi som politiet har leid inn. Sjåføren snakker ikke til oss når vi spør.

Mens HA prater med ham kommer de til et checkpoint.

- Student, sier Håkon til en stemme.

- Det er vennligere her, sier han til HA før bilen kjører videre.

- Skremmende

- Hva tenker du om at dere blir deportert?

– Det sier mye når de heller vil deportere oss ut. Jeg synes det er helt utrolig. 

- Er du redd?

– Det er litt skremmende når det står masse politimenn rundt deg og passene forsvinner og ingen vil fortelle hva som skjer. Vi har heller ikke spist siden vi var i Casablanca. De lovet oss at vi skulle få mat, men det har vi ikke fått. Utover det vet vi at det har gått bra med andre som har blitt deportert.

De regner med å komme fram til Agadir natt til onsdag. Da er planen å finne et hotell hvor de kan sove ut.

- Så får vi se hva som skjer. Før vi dro fulgte vi en rettssak som pågår i Rabat som vi var med på som internasjonale observatører. Det er mulig vi reiser tilbake dit, sier han.

De fikk forøvrig passene sine igjen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.