Vang Allmenning har spilt inn et område på 500 mål ved Stenfjellet, som de ønsker å omregulere til et nytt hytteområde.

Området ligger mellom eksisterende hytteområde på St. Olav og serveringshytta Stenfjellhytta, som er et populært turmål for skiløpere.

250 nye hytter

Allmenningen har ikke konkretisert antallet nye hytter i sitt innspill, men allmenningsbestyrer Magne Svenkerud opplyser at de har anslått rundt 250 nye hytter.

Det eksakte antallet blir klarlagt når detaljreguleringsplanen skal lages. Allerede har eksisterende hytteeiere på St. Olav meldt seg og uttalt seg negativt til hytteplanene.

Legger til rette

Hytteeierne frykter at hyttebyggingen vil føre til uopprettelige naturinngrep og forringe området for allmennheten.

Hamar og Hedemarken turistforening har 5.500 medlemmer i Hamar, Ringsaker, Stange og Løten. De legger til rette for organisert og uorganisert friluftsliv. De eier det populære turmålet Stenfjellhytta, som grenser til det nye planlagte hytteområdet.

Ingen merkede stier

Turistforeningen er ikke prinsipielt mot hyttebygging. Daglig leder Margrete Ruud Skjeseth i Hamar og Hedemarken turistforening har vært på befaring i det aktuelle området.

– Vi har ingen merkede stier i det aktuelle hytteområdet. Vi er opptatt av at vidda eller platået mellom Stenfjellhytta, Kollmyrkampen og Appelsinhaugen blir skånet for hytteutbygging og lys, sier Skjeseth.

Måneskinnsturer på ski

Området brukes også til måneskinnsturer på ski.

– Dette er et viktig område for å komme bort fra lysløypa og oppleve måneskinn og kveldsmørke. De siste årene har vi fått en påvirkning fra alle utelysene på hyttene på Løten-sida. Vi håper det er mulig å begrense det, sier Skjeseth.

– Frykter dere at allmenningen kan foreslå en utvidelse av feltet noen år fram i tid?

– Vi forholder oss til de planene som er lagt fram nå. Et nytt hyttefelt kan føre til at det blir gravd vann og kloakk, noe som også kommer Stenfjellhytta til gode. I dag har vi forsyning via brønn på Stenfjellhytta, sier Skjeseth.

BYGGER IKKE PÅ TOPPEN

Allmenningsbestyrer Magne Svenkerud sier de aldri har ment å bygge hytter på toppen av Stenfjellet.

Svenkerud sier at de hadde tenkt å avsette den øvre delen av planen til grønne områder uansett.

– Etter innspill fra turistforeningen kan vi ta den øvre området ut av planen. Vang Allmenning har uansett ikke planlagt bygging inn mot eller i myrområdene på Stenfjellet, sier Svenkerud. 

Allmenningen har tenkt å legge ny bebyggelse relativt tett i enkelte områder, og beholde myrsøkk og naturpreg.

Eksisterende skiløyper skal ikke berøres av hytteutbyggingen, men allmenningen vil lage flere tilførselsløyper inn i hytteområdene.

Vang Allmenning eies av 360 såkalt bruksberettigede. Det er 360 gårdbrukere som er eierne. Salg av hyttetomter er én inntektskilde, ved siden av tømmerhogst, festeavgifter, vegavgifter og jaktinntekter. 

ALLMENNINGENS YTELSER

– Betaler allmenningen ut utbytte?

– Nei, men etter fastsatte bruksrettsregler betaler allmenningen ytelser til gårdbrukere som for eksempel investerer i ny driftsbygning, opplyser Svenkerud.

Også ved grøfting og kjøp av for eksempel sagflis gis tilskudd/rabatt fra allmenningen.

Seks av kommunestyrets faste medlemmer er bruksberettiget i allmenningen, og ble kjent inhabile da den nye kommuneplanen ble lagt ut til høring, deriblant ordfører Einar Busterud.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.