Onsdag var formannskapet på befaring i og ved Tvillinghusene.

Det er det karakteristiske bygget mellom nye Vestbyen kvartal og gamle Hamar bryggeri. Bygningen ble brukt i produksjonen av tørrmelk.

Opprinnelig var det meningen å ta vare på Tvillinghusene og ominnrede bygningen til kontorer, men grunneier og utbygger Utstillingsplassen Eiendom mener det ikke er regningssvarende.

Nytt sentrumskvartal

Utstillingsplassen har søkt om å få rive husene, som er i dårlig forfatning. De vil bygge et nytt sentrumskvartal med 80 nye leligheter.

Fylkesrådet i Hedmark har lagt ned innsigelse. Representanter fra fylkeskommunen var invitert på befaringen onsdag, men hadde ikke anledning til å stille.

Administrerende direktør Tron Sanderud i Utstillingsplassen Eiendom argumenterte sterkt for å rive bygningen. Utstillingsplassen har med sin byggevirksomhet i området fått reetablert gatestrukturen, som av vernemyndighetene anses å ha stor kulturminneverdi.

Takk for sist?

Ved å beholde Tvillinghusene, anslår Sanderud at utbyggingsarealet på denne tomta blir halvert.

Fylkeskommunen var som sagt ikke til stede under befaringen. Antikvar Magne Kvam opplyser til HA at det skyldtes et møte og en befaring med Riksantikvaren på Elverum.

Fylkeskommunen har den siste tiden uttalt seg kritisk til byggehøyder i nye kvartal 54, uten at deres innspill ble lagt nevneverdig vekt på.

– Er innsigelsen på Tvillinghusene et takk for sist fra fylkeskommunen, Kvam?

– Nei, jeg vil ikke bruke et slikt begrep. Men det er et voldsomt press på utbygging og riving i Hamar for tiden. Vi opplevde at vi strakk oss langt for kvartal 54. Vi fremmet ikke innsigelse. Det burde vi antagelig ha gjort, sier Kvam.

Presedens

Han sier at rivingssakene i Hamar må ses i sammenheng.

– Rådmannen har sagt at kvartal 54 skal danne presedens for utviklingen av byen. Det er å sette til side alt arbeid som er gjort i ulike planer opp gjennom årene, mener Kvam.

Han påpeker at det er mange ledige tomter som kan bebygges i Hamar uten å rive hus.

Fylkesrådet har også lagt ned innsigelse for riving av Østre gate 1, gamle «Nordpolen».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.