Øyvind Graadal, divisjonsdirektør for sykehuset i Hamar, beskriver situasjonen som ekstrem.

– Jeg tror aldri det har vært så fullt her noen gang. Det er et veldig press både på sengepost og intensivavdeling. De ansatte jobber hardt, og mange jobber ekstra.

100 SENGER, 130 PASIENTER

Ved indremedisinsk og kirurgisk avdeling på Hamar er det til sammen 100 sengeplasser. Fredag morgen hadde de 130 innlagte pasienter her.

– Dette er et overbelegg utenom det vanlige. Delvis skyldes det influensaepidemien, delvis skyldes det tilfeldigheter. Uansett har det vært et veldig stort trykk nå etter jul, sier Graadal.

Fredag morgen var det influensamøte i hele Sykehuset Innlandet. Situasjonen følges tett. Gjennom daglige møter holder de oversikt over hvordan influensaen utvikler seg.

– Jeg håper vi er over toppen. Dette har vært beintøft, sier Graadal.

Pasienter har ligget, og ligger fortsatt, på korridoren, ekstra arbeidskraft er ringt inn og det er blitt mye overtid. Graadal forteller at de alvorligst syke pasientene, som gjerne har fått lungebetennelse, krever mye ressurser.

– Noen er så syke at de må legges i respirator. Da har vi to sykepleiere på hver pasient døgnet rundt, forteller divisjonsdirektøren.

FASTLEGENE HAR DET TRAVELT

Folkehelseinstituttet følger med på hvordan influensaen sprer seg. Antallet nye alvorlige influensatilfeller som krever sykehusinnleggelse, har gått litt ned i Hamar, men sykdomsutbruddene er mange, noe de også merker ved legesentrene. En ringerunde HA tok fredag, vitnet om lange telefonkøer. Helsesekretærer ved Ankerskogen legesenter og Legehuset Nova kan bekrefte at uvanlig mange er syke.

– Det er veldig mange som er dårlige, flere enn normalt. De har hoste, feber eller omgangssyke, og det er langvarig, sier Heidi Myrvang, helsesekretær ved Legehuset Nova.

Legene ved Nova har til sammen 8.000 pasienter på sine lister. Hvor mange influensa-konsultasjoner legene har hatt den siste uken, har ikke Myrvang oversikt over, men hun kan forsikre om at både leger og helsesekretærer har nok å sysle med.

– Halvparten av dem som ringer, har influensasymptomer. Og vi er bare to av fem helsesekretærer på jobb i dag. Resten er sjuke ... sier Myrvang.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.