– Vi var litt forberedt på dette og hadde en følelse av at det ble Lillehammer. Men vi hadde et håp, og skuffelsen kommer nok sterkere utover dagen og i dagene som kommer, sier Øyvind Gotehus som er tillitsvalgt for Akademikerne hos Fylkesmannen i Hedmark.

Torsdag fikk de beskjeden om at hovedsetet for fylkesmannen blir i Lillehammer når Hedmark og Oppland slås sammen fra 1. januar 2019. Samtidig blir Knut Storberget, som nå gir seg på Stortinget, ny fylkesmann i regionen.

– Må se framover

Gotehus og Hanne Kjøsnes, som er tillitsvalgt for LO-medlemmene hos Fylkesmannen i Hedmark, forteller at det har vært en spent stemning før beskjeden kom i et møte onsdag, men at det var viktig å få en avgjørelse.

– Det var bra den kom før sommerferien. Man kan være skuffet nå, men vi må se framover. Det blir en krevende prosess hvor vi samtidig skal ha vanlig drift. Vi må ivareta alle så godt som mulig, sier Kjøsnes.

Under møtet skal det også ha kommet fram at det kan bli en enhet for fylkesmannen i Hamar.

– Det var den største overraskelsen i dag. Men vi vet ikke mer om hva det kan bli, sier Gotehus.

- Drømmejobben

Knut Storberget ser fram til å komme i gang med jobben som fylkesmann fra 2019. 

- Jeg er ydmyk og takknemlig for å få denne muligheten. For meg er dette drømmejobben. Det er to veldrevne fylker som jeg er veldig glad i, og det er en forvaltningsoppgave som er viktig for mennesker, sier han. 

Etter å ha vært på Stortinget siden 2001, er Storberget klar for nye oppgaver. 

- Jeg har blitt mer glad i partinøytrale oppgaver, og er klar for å legge fra meg partipolitikken. Jeg er sulten på en nøytral rolle, men med mye politikk i seg, sier han. 

- Det er halvannet år til du går inn i rollen. Hva vil du gjøre fram mot det?

- Jeg vil lese meg opp på jobben og følge med på sammenslåingen. Så skal jeg se hva jeg skal gjøre i mellomtiden. Det kan være godt med en periode med refleksjon og studier, også, sier han. 

Beholder jobbene

Det er i dag rundt 130 ansatte hos Fylkesmannen i Hedmark. Alle beholder sine ansettelsesforhold etter sammenslåingen, men får ikke nødvendigvis de samme oppgavene.

Nåværende fylkesmann i Hedmark, Sigbjørn Johnsen, er blant dem som får andre oppgaver. Han er ikke skuffet over ikke å bli fylkesmann etter sammenslåingen.

– jeg søkte for å vise at «her er jeg». Men det er litt vemodig å være siste fylkesmann i det flotte fylket vårt, sier Johnsen, som er beredt for nye oppgaver fra 2019.

– Hva tenker du om at Knut Storberget får jobben?

– Han har mange gode egenskaper til embetet. Det er en flott utnevning, og jeg er glad på hans vegne. Jeg kan forsikre ham om at det er en interessant og spennende jobb. Men det blir en ny setting når man får ansvaret får knapt én sjettedel av Norges areal, sier Johnsen, som får en travel tid framover.

– Vi må både fusjonere og gjøre den daglige jobben. Det blir krevende for ansatte og undertegnede, men vi er godt i gang og skal klare det, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00