- Når partilederen går ut, og er såpass tydelig, så er det et stignal om at dette er hendelser som er såpass alvorlige at det må tas på alvor, sier Ringsaker-ordføreren til HA fredag formiddag.

Da er det under et døgn siden Ap-leder Jonas Gahr Støre stilte opp i NRK Dagsrevyen, og sa at flere kvinner har varslet om «ubehageligheter av seksuell karakter» - hendelser som er knyttet til partiets nestleder Trond Giske.

– Han har mye å svare for. Jeg har gitt han klar kritikk. Dette er en alvorlig sak, sa Støre til NRK.

GISKE HAR IKKE STEENS TILLIT

Giske har selv beklaget at han har blitt oppfattet som upassende eller ubehagelig, og har også uttalt at det kan komme flere saker.

- Jeg har ikke vært min oppførsel og rolle bevisst nok, sa Giske til Dagbladet torsdag kveld.

Les også: Knut Storberget er en av Trond Giskes nærmeste venner. Les vårt intervju med Storberget om saken her.

Anita Ihle Steen mener Giske som en av toppene i partiet, burde ha tenkt nøye igjennom sin rolle, og at han har et særskilt ansvar for hvordan han opptrer.

– Det er sånn, at vi alle må tenke over hvilket ansvar og hvilken rolle vi har. Men alle som står i en eller annen form for maktposisjon, har et særskilt ansvar for å tenke over hvordan man oppfører seg. De har også et særskilt ansvar for å tenke over hvilket ansvar andre har, og hvordan andre oppfører seg, det gjelder både i det daglige og i sosiale lag, sier Steen.

– Har du tillit til Giske som nestleder i Arbeiderpartiet nå?

– Nei, etter gårsdagen har jeg ikke det, svarer Steen.

Trond Giske innser selv at hans tillit er svekket, og uttalte dette til NRK Dagsrevyen torsdag:

– Jeg tenker at en sånn situasjon svekker tilliten til meg. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å gjenreise tilliten. Det er bare tiden som vil vise om jeg kan lykkes med det, sa Giske til NRK.

– VANSKELIG SITUASJON

Ringsaker-ordføreren mener saken er verst for kvinnene som har varslet om ubehageligheter.

– Er denne saken skadelig for Arbeiderpartiet?

– Nå står disse sakene i kø mange steder, og det viser at hele det norske samfunnet har et behov for en justering i forhold til hvordan vi håndterer hverandre, og hvordan vi bruker tida sammen. Vi ville alle vært dette foruten, men nå er vi der, så da må vi bruke muligheten vi har til å bli bedre. Alle politiske partier representerer et tverrsnitt av befolkningen, på godt og vondt. Men det er klart, dette er ingen hyggelig situasjon, og først og fremst er det fælt for de som har opplevd dette. De står i en vanskelig situasjon, sier Steen.

– Kan Giske fortsette som nestleder etter dette?

– Det kommer an på, hva er det som egentlig har skjedd, og hva mer kommer fram. Dette må partiledelsen følge opp, og slik jeg forstår, tar de dette på største alvor. Slik oppførsel skal vi ikke ha, men jeg synes ikke det er min oppgave å sette meg til doms i en situasjon jeg ikke er tett på. Jeg kan bidra her jeg er. I Hedmark har vi i Ap-styret satt fokus på hvilke retningslinjer vi skal ha, hvordan vi skal oppføre oss med hverandre, og sendt det ut til kommunepartiene, svarer Steen, som også er nestleder i Hedmark Ap.

KJENNER IKKE IGJEN UKULTUR

Ringsaker-ordføreren har vært endel av Arbeiderpartiet i over femten år, men kjenner seg ikke igjen i partileder Jonas Gahr Støres uttalelser til NRK, om at det kan ha vært en ukultur i partiet.

– Har det vært en ukultur i Arbeiderpartiet?

– Personlig har jeg ikke noen sånne erfaringer, derfor blir det vanskelig å svare på. Men så lenge noen sier at de har opplevd det sånn, så er det behov for å ha fokus på dette. Det som en person kan fleipe bort, kan være alvorlig for noen andre. Ansvaret ligger hos den som har maktposisjonen, fastslår Steen.

– Handler dette også om en maktkamp internt i Arbeiderpartiet?

– Denne saken er for viktig til å la det fortape seg i noe annet. Dette handler om hvordan vi oppfører oss mot hverandre. Dette er ingen enkel sak for de som er berørt, svarer Steen, og legger til:

– Først og fremst handler dette om respekt, om respekt for hverandre, og respekt for hverandres holdninger og kropp. Dette må vi bidra til alle sammen, og vi som sitter i maktposisjoner har et ekstra ansvar. Da er det mange andre som har et avhengighetsansvar til deg, avslutter Steen.

Anette Trettebergtuen var som medlem av Sentralstyret med på telefonmøtet torsdag kveld der situasjonen rundt Trond Giske ble diskutert. Like etter møtet ville hun ikke kommentere saken.

Det vil hun heller ikke fredag.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00