Appelsin og sjokolade. Det er en kombinasjon som bare funker. Det er godt sammen. Nå som det går mot påske og alt. Hva hvis du putter sammen lignende smaker, for eksempel fruktigheten i IPA-humle og kaffe? Hva skjer da?

Det har nemlig Stjørdalsbryggeriet gjort. De brygger først en real IPA med amerikanske humlesorter, og brygget får først en dose humle i koking av mesk og deretter som tørrhumle i vørteren. Og så. Når humla har sust i sakene, så tilsettes det kaffe rett før ølet tappes på flaske.

Resultatet er Langøra kaffe-IPA. Den er lansert hos Vinmonopolet nå på halvlitersflaske til 70 kroner. Alkoholprosenten ligger på 6,5.

Stjørdalsbryggeriet gjærer ølet sitt med en amerikansk vestkystgjær som skal ha den egenskapen å framheve den nokså tradisjonelle tropiske fruktigheten i humlene som er brukt. Og ølet føles virkelig fruktig, det er bløtt og med masse karakter av amerikansk IPA-humle. Den morsomme vrien ligger i smaken av kaffe, som jo har beskhet og bitterhet i seg, lagt til IPA-karakteren. Kaffesmaken er på ingen måte dominerende, men føles mer som et balansert element i smaksbildet her. Bryggeriet bruker en afrikansk, visstnok etiopisk, kaffesort som er tørket på spesielt vis.

Og det som kommer ut av det hele, er en IPA som skiller seg litt ut i horden av IPA-varianter som nå er ute i markedet. Et velsmakende, godt øl med personlighet tatt fram av Stjørdalsbryggeriet. Prisen er stiv synes jeg, men det er jo en velkjent melodi på så mye av godsakene. Jeg føler ikke for å anbefale dette ølet til noen matrett. Dette er et drikkeøl. Nytelsesbrygg. Munngodt. Det er som skapt til påskekos og solrike senvinterssøndager. Stjørdalsbryggeriet har fått til en lykket variant med å gå litt utenfor kjente løyper.

Langøra kaffe-IPA

Stjørdalsbryggeriet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.