• Gårdeier: Erik Jacobsen har de senere årene stått bak flere 17. mai-arrangement på Sagatun.Foto: Trond Lillebo

Sagatun folkehøgskole var Norges første folkehøgskole, grunnlagt av Olaus Arvesen og Herman Anker i Hamar 1864. Fire bygninger ble oppført; den mest staselige var Ankers villa, tegnet av arkitekt Emil Victor Langlet, som også tegnet Stortinget. Det er Anker-villaen som Erik Jacobsen nå vil gjenskape.

Mange eiere

Gjennom årene har Sagatun-anlegget, inkludert Ankers villa, hatt en rekke eiere. På begynnelsen av 1980-årene ble deler av huset ombygget til kontorer. For 15–16 år siden kjøpte Erik Jacobsen bygningen.

I fjor høst satte Jacobsen i gang arbeidet med å føre villaen tilbake til slik den var de første årene. For å få til det, har han blant annet alliert seg med Sjur Harby.

– Det finnes knapt bilder av interiøret fra før første verdenskrig, sier Erik Jacobsen og Sjur Harby.

– Men bygningen er blitt endret i mange faser. Blant annet ble den pusset kraftig opp på 30-tallet, sier Harby.

ønsker kontakt

Det finnes også en stor litteratur om Sagatun-anlegget, men merkelig lite om hvordan det så ut, sier de to.

Det som eksisterer, forteller at det var høyt oppunder taket, at det var lyse farger og store vinduer. Men det skorter på detaljene.

Så det de nå håper på, er å komme i kontakt med folk som sitter på gamle bilder eller andre opplysninger om hvordan Anker-villaen så ut. Bjørnson kalte dagligstua for Norges vakreste, og både hagestua og spisestua var berømte. Men hvordan så de ut? Det er emnet for detektivvirksomheten som Jacobsen nå har satt i gang.

Et annet spørsmål de er opptatt av, er hva som skjedde med møblene, maleriene og andre gjenstander fra Sagatun.

– De kan ha blitt solgt på auksjon. Men er det noen som vet noe om dem, er vi interessert i å høre om det, sier de to.

– Slik denne bygningen framsto, må den ha vært oppsiktsvekkende ikke bare i Hamar, men også nasjonalt, sier Sjur Harby.

– Det må ha vært et sjeldent europeisk avtrykk på Hedmarken.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.