Idrettsmiljøet sørget også over den tidlige bortgangen til løperdronningen Grete Waitz.
Teaterdivaen hadde i flere år hatt full regi over sin egen sorti. Og da hun gikk bort 93 år gammel 28. mars, lå detaljerte planer klare for en nasjonal minnemarkering.
Men bisettelsen ble like mye en lattermild hyllest til teaterdivaens liv og engasjement, som en sørgestund. I sin egen gravferd deltok hun også som sanger i et arkivopptak.
Diva og medmenneske
Statsminister Jens Stoltenberg takket i seremonien i Oslo domkirke, som foregikk på statens regning, for “en livslang omsorg for de svakeste blant oss”.
- For mange var Wenche Foss en drøm om glamour, et liv i berømmelse. For andre var hun et håp. For de små. For dem som falt utenfor. For dem som trenger en skulder å lene seg mot. Jeg har aldri møtt et menneske som på en så vennlig, omsorgsfull og elskverdig måte har forklart meg at mitt standpunkt i en sak var fullstendig feil, sa statsministeren.
Oslo-ordfører Fabian Stang takket etter markeringene for all den kjærlige varmen han hadde fått fra mange hold rundt om i landet - spesielt fra personer og grupper som moren hadde engasjert seg for.
Stemmen fra jula
Også flere andre kulturpersonligheter gikk bort i 2011, blant dem en sentral skikkelse i mange nordmenns juletradisjoner.
Knut Risan spilte et hundretall teater- og filmroller. Men for folk flest var han nærest knyttet til julen, som både kongen som mister sin datter i “Reisen til julestjernen”, og som den norske stemmen i den tsjekkiske 70-tallsfilmen “Tre nøtter til Askepott”. Risan døde 80 år gammel 1. februar.
Sangeren, komikeren og skuespilleren Sølvi Wang gikk bort i mai, 81 år gammel.
Tapte kreftkampen
I januar tapte platedirektør Audun Tylden (62) kampen mot kreftsykdommen. Han hadde siden 1970-tallet vært sentral i å fremme danseband og annen norsk musikk. I 2009 ble han belønnet med H.M. Kongens fortjenstmedalje i gull.
Kreftkampen tapte også NRK-programleder Knut Olsen (57), fotballprofilen Svein Mathisen, Tromsøs politimester Truls Fyhn (66) og løperdronningen Grete Waitz.
Minneord fra idrettsmiljøer over hele verden strømmet inn til Waitz' begravelse i april. Spesielt ble hun æret i New York, hvor hun vant den tradisjonsrike maratonen hele ni ganger. (©NTB)
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00