Stoppested Verden ligner ingen annen festival på våre trakter. Og du vet knapt hva du har i vente, før du har opplevd det. Det som er sikkert, er at det er overraskelser på gang. Mye av det vil være knyttet til det magiske, mytiske og mystiske – tre nøkkelbegreper for det som skjer når Hamar får besøk langvegsfra.

For å få verden på besøk», er en ganske treffende beskrivelse av det som skal komme til å skje denne helgen Sky sebraer, mandala i sand, skogsbading og lydbad, sirkus og konserter av musikere du kanskje aldri har hørt om før, men burde ha gjort det – det er noen av opplevelsene som frister på Jernbanemuseets område i løpet av helgen.

Å gå på Stoppested Verden er ikke egentlig en utflukt du planlegger så nøye. Det dreier seg snarere om å stille seg åpen for det uventede og ukjente, og se hva som skjer. Kanskje frigjøre seg litt fra det en vet og kan, og ta imot noe annet. Og så gå videre til neste opptrinn, som sannsynligvis vil være like fremmedartet som det foregående. Først kikker du kanskje litt forsiktig, deretter muligens litt modigere. Og stadig mer nysgjerrig på hva som egentlig foregår.

I fjor bød festivalen på 76 forestillinger, konserter og andre aktiviteter, det var 28 utstillinger, det medvirket over 270 artister og andre aktører, over 500 barn deltok i festivalprosjekt, 60 organisasjoner og institusjoner var med, 47 land var representert, og rundt 11.000 publikummere var innom – 11.001 for å være nøyaktig. Det er imponerende tall. Og de sier noe om at Stoppested Verden har vært gjennom en kraftig økning både på arrangør- og publikumsiden fra starten i 2008.

Så er det da også en festival som stadig flere er blitt glad i. Det hører med å være der, overvære en del av det som skjer, la ungene boltre seg og spise fremmedartet mat som langt fra bare er vårruller.

Og hvis det bidrar til å spre en smule kunnskap, forståelse og inspirasjon, så er det en kjærkommen del av pakka. For enda mer enn et stoppested, er festivalen en møteplass. Det er det som alltid har vært det sentrale, og det er nettopp slik det skal være. Men se opp for de vandrende sebraene.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00