Da klokken var 18:07, var det litt over hundre besøkende på vinfestivalen oppe i andre etasje på Kulturhuset. Det summet i rommet, som var fylt av eksotiske lukter. Folk hevet glassene mot munnen, så tankefullt ut i luften og lot vinen flyte over tungen. Der viste den lille slurken sitt sanne jeg og smakeren ble kjent med vinens personlighet utover dens navn, fødselsdato og geografiske fødested.

Teori og praksis

Eldar Kjendlie, Leif Atle Viken og Truls Pedersen kommer rett fra vinkurs med Liora Levi, som har vunnet priser innenfor sitt fag.

-Vi har vært på kurs og smakt forskjellige viner. Der lærte vi å se, lukte, smake og sammenligne, for å finne ut hva vinen egner seg til, forteller Eldar Kjendlie.

-I år skal jeg drikke Riesling til juleribba! skyter Truls Pedersen inn.

-Det viktigste er å nyte vinen og tenke på hva man smaker, fortsetter han.

De kunnskapstørste karene er forhåpentlig også litt vin-tørste, for rommet er fylt av smaksprøver og programmet fult av vinkurs med både teori og praksis. Karene er fornøyde og gir all ære til arrangøren.

Vin som kultur

Tom Theodorsen er mannen bak Theodorsen Wining AS, og festivalarrangør.

-Formålet med Hamar Vinfestival er at folk skal lære seg mer om vin. Vin er kultur. Derfor har vi hatt med oss blant annet Liora Levi, forteller Tom Theodorsen.

At det er flere fra Hamar som er interessert i vin, er tydelig på engasjementet ved bordene. Folk smiler og skravler, uten at det er tegn til fyll.

-Hvis du skal smake på opp til 200 viner på en kveld, er det greit å spytte ut litt i bøtta, smiler Kurt Møller, som står ved et av bordene og skjenker i glass.

Han har blant annet en rødvin fra Argentina, hvor druene dyrkes på opp til 1.100 meters høyde.

-Det blir mer smak og konsentrasjon, da druen vokser saktere på grunn av et kjøligere klima, utdyper han med «Terazzaen» i høyre hånd.

-Hamar Vinfestival er en smak av verden i lille Hamar, konkluderer Anne Lise Evensen, før hun og venninnen fortsetter vinreisen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.