Riksteatret er på både hyppige og heftige Hamar-besøk nå for tida. Med bare ei ukes tid imellom ble «Tung tids tale» og komedien «Stein i lomma» framført i kulturhuset. Mandag var det Anne Marit Jacobsens tur, med en forestilling som er som skapt til å lene seg tilbake, og nyte.

boltrer seg i minner

Den er lekende, underfundig og artistisk. Humoristisk og tankevekkende. En 70-åring, og vel så det, boltrer seg i minner og tilbakeblikk på teaterlivet, men også med lekende sans for det lett absurde. Og her er det rikelig av fornøyelige detaljene, med åpenhet overfor morsomheter og rariteter både fra teaterhistorien og hennes egen livshistorie – som tilfører forestillingen både humor og varme.

For det ble humret flittig oppover benkeradene i Flagstad-salen etter hvert som Anne Marit Jacobsen ga publikum innblikk i sin egen karriere, inkludert klassikere fra Ibsen fram til refleksjoner over Heddaprisen som hun aldri har fått.

Det er rett og slett en fest å være med på tilbakeblikkene hennes. For det er så muntert og finurlig bygget opp, og alt framføres med poengtert lekenhet. «Jacobsen, værsågod!» er en forestilling å bli glad i, men kanskje enda mer å bli glad av.

teaterhistorie

Det teaterhistoriske er en rød tråd gjennom forestillingen. Anne Marit Jacobsen går tilbake til starten på sin egen karriere, og gjør et artig sveip gjennom historiske høydepunkter, fra Peer Gynt og Vildanden til hennes Gro Harlem Brundtland-parodi og Ole Paus’ småmuntre «Snittet mitt». Det meste er formidlet med ømhet og nærhet, og mye med rom for både det rørende og humoristiske.

For Anne Marit Jacobsen har et stort spekter å spille på, og har satt sammen en forestilling fra en rikholdig karriere. Kanskje er det ikke hele vegen at sammensetningen av innslagene virker like vellykket. Men samtidig sørger mangfoldet for spenning – som når hun i en sekvens framfører både slam-poesi, Børli-dikt og Inger Hagerups ensomme baker.

Det er et langt teaterliv Anne Marit Jacobsen oppsummerer. Og mye er formet som en slags «best of»-resyme. Ikke alt er like morsomt, for det er rom også for det mer alvorlige. Men det gjør forestillingen bare enda bedre.

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.