I fjor debuterte Håvard Lillebo i bokform med samlingen «Gløtt og glepptak i dalstroka østafor», med vekt på oppvekst i Engerdal. Nå følger han opp med «Gløtt og glepptak både her og både der» - en beslektet samling historier med bredere tilfang, som rekker videre både i tid og sted. Fredag formiddag var det boklansering fra scenen på Engerdalsdagene.

– Det er moro å samle folk ved bålplassen og fortelle historier, sier han.

– Og kanskje kan det innimellom også si litt om meningen med livet.

Uten en tråd

Blant emnene som tas opp, er ulv og religion, stripping og naturfag, arkeologiske utgravinger i en fryser og ekteskap på åremål.

– Noen rød tråd finnes ikke, og knapt noen tråd i det hele tatt, sier han.

– Det er snarere en bærepose med løse deler i.

– Men jeg tror det er en form for essay. Og jeg vet alltid hvor jeg skal når jeg slår den første bokstaven. For jeg liker at utgangen er kjent når jeg går inn.

Biografisk

– Det meste av stoffet er biografisk, sier han, i hvert fall i den forstand at alt er hørt og alt er opplevd. I så måte er det en slags dokumentar det dreier seg om.

– Innimellom er det litt seriøst også, i hvert fall så vidt det er.

– Målsettingen er at det skal være gjenkjennbart for mange, sier han.

– For vi gjør gjerne noe rart alle sammen. Men jeg tar rennfart og forteller om det. Og kan det glede noen, er det ålreit.

«Dette er mine historier, men mange av dem er nok også dine», skriver han i forordet.

illustrasjoner

I likhet med den forrige samlingen hans med gløtt og glepptak, er det tegneren Oddmund Mikkelsen som har illustrert boka.

– Oddmund tegner det jeg tenker, sier han.

Og kanskje blir det enda ei bok etter hvert. Blant annet har han ikke kommet inn på presselivet ennå, og der er det en diger sekk å spa fram stoff fra, som han sier. Men han regner ikke med at det blir ei ny bok allerede til neste år. For nå skal han bruke ei stund på å fortelle om alle historiene sine.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00