Hammer by er jo ikke begrenset av Hamars bygrenser, æresbyen omfatter hele Hedmarken. Og dermed seiler Durita Brattaberg opp som en ideell mesterborgerkandidat. For det fosser om baugen hos RingsakerOperaens dynamiske sjef, og det langt fra bare i Brumunddal. RingsakerOperaen har under hennes ledelse blitt hele innlandets opera, en av Hedmarkens betydeligste - og mest sjarmerende - kulturaktører.
Bare spør folk, når de har vært i dala på opera. Har de noen gang blitt så sjarmert? I døra står pent tynnkledde folk i vinterkulda og håndhilser hver eneste operagjest personlig velkommen, og hver enkelt av de i alt nærmere 300 frivillige, som bærer operaen på sine skuldre, stråler som sola. Så er da også nettopp frivilligarmeen Durita Brattabergs hjertebarn. Vel har operaen under hennes styringstid mangedoblet statsstøtten og økt alle sine inntekter, og doblet sit publikumstall, slik at budsjettet nå er oppe i godt sju millioner. Hun skjerper både produkt og organisasjon. Men det som teller, er at frivillig-gjengen vokser, og ikke minst blomstrer. Hun sørget for en profesjonalisering av de glade amatører, på en måte som tar vare på gleden, og øker kvaliteten i alle ledd. Hun sørger like nøye for skikkelige arbeidsvilkår for dama som skjærer frukt, som hovedrolleinnehaveren. Vel har RingsakerOperaen alltid vært en spesiell blomst. Men i ly av Brattaberg har den blitt en av Hedmarkens mest mangfoldige og riktblomstrende hager. Det merker hele distriktet.
Hun tar ikke æren, men er drivkraften bak den sterkt økte aktiviteten, som spenner over alt fra barnehageopera til den sterke satsingen på Operasalong i Hamar hver måned både høst og vår, og til kjempeløftet I cancelliraadens dage. Et løft det står respekt av i hele opera-Norge. Hun har også stått i bresjen for den opprusting av Teatersalen som nå skjer i Brumunddal, fra soligarderober til orkestergrav, det er snart et helt kulturhus. og dem har vi ikke flust av i fjerdingen. Kommunen betaler, men jeg tror det er Durita som anbefaler. Ting har det med å bli slik hun vil. Og det kommer alle brukerne av Brumunddals storstue til gode.

Hvem er hun så, denne mesterborgerkandidaten? Hun er ikke engang norsk! Født i 1967 på Færøyene, oppvokst i den bittelille bygda Vágur på Suderøy, men med band til Voss, hvor faren tok jordbruksskole i sin tid og broren ble født. Derfor dro hun til Voss for å gå på folkehøgskole som syttenåring. De neste to åra for hun jorda rundt, var blant annet budeie på New Zealand, før hun landet på landbrukhøgskolen på Ås, der hun studerte naturforvaltning. den ferske Cand Agric dro deretter til Nordisk Ministerråd og arbeidet samtidig for miljødepartementet på Færøyene. Så gikk vegen til Nordland fylkeskommune, før hun sammen med den brumunddølen hun ble glad i på Ås, tok med seg de to små barna og flyttet til Brumunddal og jobb i Hedmark fylkeskommune. Så ble hun med i operakoret på en oppsetning, og snipp, snapp. Da operasjefstillingen ble ledig i 2006, ble hun oppfordret til å søke. Nå er hun inne i sin andre åremålsperiode og RingsakerOperaen fosser fram mot sin og Hedmarks første operaverdenspremière. I cancelliraadens Dage. 100 prosent egen vare, en vill og gal satsing, som fører operaen helt i front og setter Hedmarken ettertrykkelig på det nasjonale kulturkart. Et operaløft uten sidestykke, rett og slett. Noe å være stolt av.
Så hva i alle cancelliraadens dage er det med henne? Det kjekkeste hun vet, er å gjøre andre gode.
Hun er en naturkraft, ryddig, målbevisst, fleksibel og omtenksom, sier medarbeiderne. Hennes viktigste stikkord er fellesskapsfølelse, medvirkning, stolthet, initiativ, identitet og kvalitet. Og er det ikke akkurat det vi vil at en mesterborger skal ha? Gå hen og stem. Og apropos stemme. Operasjefen har sjøl en vakker sopran og en bror som synger på de store scener i Europa. Sjøl er hun fryktelig glad for å få utfolde seg nettopp her, på den lille.
Synes du at det hadde vært fint med en hammermester som ikke er fra Hamar, så er hun din kandidat. Synes du det til og med hadde vært fint med en utlending, så er hun din kandidat, for hun har ennå sitt færøyske pass intakt, sjøl etter 15 år i Norge.
 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.