Med en ornitolog som har studert lårhøne, og en synsk husrenser med sokkel-leiligheter som spesialfelt, kilte de sju tuppene i Nes Friteater premiére-publikumets lattermuskler.
I det samme noen inntar scenen i Tingnes kulturhus og har noe morsomt å tilby, kommer publikum i strie strømmer. Fredag kveld var intet unntak. De sju spjåkete tuppene i Nes Friteaters cabary (blanding av kabaret og revy, må vite) var et godt alternativ til NRKs gullrekke. Foran en smekkfull sal kunne de presentere Frittgående høner for aller første gang.

Vi skal vokte oss vel for å røpe de fjørdekte poengene deres, men noen eksempler på ordentlig Friteater-humor må vi kunne nevne. Ornitolog Klara Kyllingstad gjorde entré tidlig i programmet. Kyllingstad har skrevet doktoravhandling om hva som kom først av høna og egget, og tatt lårhøne som privatist.
Like etter var en husrensspesialist på plass. Hun hadde sokkelleiligheter som spesialfelt, og holdt på med auratransformasjon og -transplantasjon.
- Jeg tappet litt energi ut av Bjørn Eidsvåg, og overførte det til lederen for Nav i Søndre Land, forklarte hun.
Verperekka Nes Friteater har satt sammen er breddfullt av et variert utvalg sketsjer. Kostymeskiftene går i en fei, de synger og danser, og publikum ler. Og ler. Med en hanekylling (Magnus Korsæth) som scenearbeider, går forestillingen på skinner. Det er aldri kjedelig.
Selv om skuespillerne slett ikke er høner hele vegen fra start til slutt, må vi kunne kalle rumpevrikkingen for rimelig gjennomgående. Kanskje litt overdrevet. Vel er de morsomme der de løfter på skjørtene og stikker fram stjerten, men ikke når de gjør det for 20. gang. Da kunne de med fordel ha funnet på noe annet.
Anne Dobloug er blant de sju som har hatt en intens hønetilværelse de siste dagene.
- Vi har hatt vondt i muskler og ledd vi ikke visste at vi hadde. I går klarte jeg omtrent ikke gå, jeg var helt sikker på at jeg måtte skifte ut hofta, og tenkte at jeg måtte se til å få skaffet meg en gåstol, forteller Dobloug.
Hun har hengt med i Nes Friteater i en årrekke. Dette var fjerde kabareten hennes.
- Instruktører og koreografer har hatt litt av noen utfordringer med å få dans ut av halvgamle skrotter, sier hun.
Geir Ove Ovesen og Lars Erik Holter har hatt regi på damene.
I alt skal de spille sju forestillinger. 1.600 billetter var lagt ut for salg, og halvparten var revet vekk allerede før premiéren.
Asle Berteig, Kultursjef i Ringsaker, storroste revyen.
- Teatermiljøet i Ringsaker er fantastisk. Alt vi har fått til i Ringsaker, har vi fått til på tross av Ringsaker kommune. Ganske ironisk når jeg er kultursjef, sa han i takketalen til tuppene og deres stab.
 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.