Mandag fikk hun toårig arbeidsstipend fra Hedmark fylkeskommune, søndag kan hun bli Mesterborger av Hammer by.
- Det er supert å være kunstner i et fylke som verdsetter kultur og legger til rette for kunstnerisk arbeid, uttalte hun, etter at det ble klart at hun får årets fylkeskommunale arbeidsstipend.
«Hun er en lavmælt og observant forfatter, som i romanene sine tematiserer mellommenneskelige relasjoner knyttet til identitet og fellesskap stilt i kontrast til ensomhet og isolasjon. Hun har fine og presise tidsbilder fra tidlig etterkrigstid, og handlingen i bøkene hennes er som oftest lokalisert til Hamar. Hagabakken har funnet sitt eget personlige språk, og det er å håpe at et toårig kunstnerstipend vil være til hjelp og inspirasjon i arbeidet med ytterligere å etablere seg som forfatter på et nasjonalt nivå,» het det i begrunnelsen.
Det var i så fall ingen overdrivelse, for allerede med debutromanen Gjenopprettelse (2004) skrev hun seg inn på nasjonalt nivå. Hennes hittil siste er romanen Kjære Jonny Henriksen (2008), som etter de flestes mening også er hennes beste.
I denne perioden har hun også blitt en helt vesentlig del av det litterære miljøet i Hamar. Og hun var et naturlig valg da Anne-Bjørg Røed i Gravdahl Bokhandel ønsket å starte skrivekurs. Da måtte Wenche-Britt bli kursleder. I vår ble kurs nummer to avsluttet, og til sammen 20 lovende skribenter har fått sin skriveutdannelse på Gravdahl.
Av utdannelse er hun lærer, men har også arbeidet som journalist i HA og som produsent i Turnéorganisasjon for Hedmark, før hun begynte på forfatterutdanningen i Bø og ble forfatter på heltid.
Da hun debuterte var hun 52, og mer voksen enn debutanter flest. Romanen hennes vakte da også mer oppsikt enn de aller fleste debutbøkene det året.
«Å gi ut bøker er en merkelig greie å utsette seg for,» uttalte hun til HA i forbindelse med andreboka Zürich i 2006.
«Det store spøkelset er at det neste du skriver ikke blir utgitt i det hele tatt. Og blir det utgitt, er det umulig å vite hvordan det vil bli mottatt. Men jeg er forberedt på at dette er noe jeg vil måtte leve med resten av livet.»
«Det som er drivkraften,» uttalte hun i et intervju, «er å gå til pc-en om morgenen og kjenne at det er noe som vil ut, selv om du ikke helt vet hva det er. Alt det andre, som har med lansering og presentasjon å gjøre, er bare slik jeg skjønner en må gjøre for at boka skal synes.»
Og synes gjør bøkene hennes. I lokalmiljøet gjelder det ikke minst både Gjenopprettelse og Kjære Jonny Henriksen, der handlingen utspiller seg på disse trakter, i Hamar og på Hedmarken, i ei ganske nær fortid. Det er slike bøker som er med på å tolke byen og landskapet og folket. Gjennom slike bøker kan vi også få en anelse om hvem vi er.
 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.