HAMAR
«Har nettopp innkassert (via TONO) kr 0,18 for streaming i utlandet i 2010! Verdensherredømme neste!» skriver Frode Berntzen på Facebook.
Han er langt ifra den eneste artisten som rister på hodet over de ekstremt lave utbetalingene fra de nettdrevne musikkdistributørene.

KNAPT ET SUKKERKORN

Musikkstreamingtjenesten Spotify har over 10 millioner registrere bruker, hvorav drøyt 3 millioner er betalende brukere. Med et månedsabonnement på 99 kroner gir det en omtrentlig inntekt på 300 millioner kroner i måneden. Snaut 3,6 milliarder i året. Av den kaken får musiker, komponist og plateprodusent Frode Berntzen 18 øre. Å kalle det en kakesmule er en overdrivelse.
- Det er forsvinnende lite, sier Berntzen, som med denne årslønnen hadde brukt snaut 900.000 år på å tjene inn kostnadene til en plateproduksjon.
- Men det var mer ment som et håndslag til mine kollegaer som skriver egne låter, og som jeg vet er frustrert over tilstandene, forteller Berntzen.

ENORME AVGIFTER

- For å bare kunne gå i null må noen lytte på låtene over 5 millioner ganger, forteller Øyvind Sauarlia i Grammofon, Guren Hagens plateselskap. Han fortviler også over distribusjonsavgiften til nettforhandlerne.
- Det er for meg uforståelig at digitalt salg, som er utrolig enkelt sammenlignet med fysisk, er så utrolig dyrt. Nettforhandlerne tar 50 prosent av salget.

Et halvt øre PER LÅT

- Det er jo ikke til å stikke under en stol at utbetalingene er latterlig lave, forteller Guren Hagen.
Etter plateselskapet har fått sin del av kaken sitter Hagen igjen med 0,06 kroner per låt som blir spilt.
- Jeg har selv vært med å kjempet for at vi musikere skal få bedre betalt fra TONO og radiostasjoner, og jeg håper at vi på sikt kan få til en bedre løsning på nettstreaming også, sier Hagen.
- Men det er jo en annen side av saken at låtskriver gjerne vil nå ut til flest mulig. I Hedmark og Oppland er det fire faghandlere som driver med musikk. Bensinstasjoner har jo også et utvalg, men det er kun basert på bestselgere. Man må på nettet hvis man skal bli hørt. Det er sånn virkeligheten er nå.
 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.