Det er noen av høstens utgivelser av hedmarksforfattere.

Blant sakprosabøkene som det er knyttet store forventninger til, er Thor Gotaas’ skihistorie «Oddvar Brå. Et skiløperliv», som kommer 10. oktober. Og med det avrundes et langt prosjekt.

– Jeg spurte Oddvar Brå om å få skrive boka allerede i 2008, forteller han. Og nå er jobben gjort, etter at han har hatt den i hodet i ti år. Undervegs er det også blitt en rekke andre bøker, ikke minst om skihistorie. Men Gotaas har også merket at det er svært stor interesse for Brå-boka; allerede nå har han 35 oppdrag for å presentere den.

Bjørn Hatterud

Bjørn Hatterud er en annen brumunddøl som er bokaktuell i høst; 15.10 foreligger hans bok «Mot normalt».

«Dette er ei fortelling om ikkje å passe inn, om å vekse opp i Brumunddal og vere avvikar og skeiv på alle vis.» Slik presenteres boka av forlaget Samlaget. «Hatterud har vore eit overvektig mobbeoffer og er dessutan homofil. Dette er ei historie om motgang og liding, men inga sørgjeleg historie», heter det fra forlaget.

Helene Guåker

«Farvel alle hemmeligheter» er tittelen på høstens diktsamling til Helene Guåker fra Nes, som utgis allerede 10. august.

«Hva vil det si å være feminist i dag? Og hva skjedde med kvinnesolidariteten fra 70-tallet?» Slik er noen av spørsmålene i det som presenteres som «hardtslående, rytmiske, uromantiske, aggressive, humoristiske, ironiske og sårbare dikt».

Levi Henriksen

Det var som novelleforfatter Levi Henriksen først gjorde seg gjeldende. Med høstens bok «Jern & metall» er han tilbake med sin første novellesamling på ni år, om mennesker i hverdag og kamp. «Vi møter et knippe mennesker preget av den klokskapen livet har gitt dem. De har satset og tapt. De har vunnet og mistet. Felles for dem alle er at de fortsatt føler den indre varmen fra alt som en gang var», heter det fra forlaget. Boka utgis 28. september.

Her er et lite utvalg av høstens hedmarksbøker:

Sigmund Løvåsen: Dikt frå kulturlandskap

Lars Mytting: Søsterklokkene

Gert Nygårdshaug: Zoo Europa

Adelheid Seyfarth: De fortapte

Bendik Wold: Canada Dry

Merete Morken Andersen: Blodet i årene. En kollasj om Amalie Skram og hennes tid.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00