Årets storsatsing på Hoel gård vil nemlig sitte igjen som et av sommerens store triumfer på Hedmarken.

I 2015 var det 200 år siden storbonden Halvor Hoel ble valgt som representant fra Hedemarkens Amt til Norges første ordinære storting. Det var allikevel ikke alle som var like begeistret for Hoels tilstedeværelse i nasjonalforsamlingen. Hoel står i en mørk skygge av grove beskyldninger, utukt og mangel av anstendighet. Det var allikevel hans evne til å utfordre embetsstanden, først og fremst på vegne av Norges bondenæring, som virkelig fikk det til å koke i topplokkene blant landets mektigste. Forestillingen er basert på historiske fakta, folketellinger, kirkebrev og Hoels egne brev, samt manusforfatter Aud Kolltveits egen diktning.

Sommerens storsatsing er den største oppsetningen i Nes friteaters historie, og her har de virkelig fått utbytte for satsingen. «Historien om Halvor Hoel» lykkes nemlig med det aller meste, og historien formidles på overbevisende, underholdende og morsomt vis av Nes Friteater. Skuespillerne overbeviser, og lysdesignet våknet virkelig til live når mørket senket seg over gårdstunet. Regissør Herman Bernhoft og manusforfatter Kollteveit har gjort flere smarte og fortellergrep, og forestillingen sys effektivt sammen ved hjelp av tilbakeblikk, frampek, levende bilder og direkte fortellerroller. Med mektige Hoel gård som rammeverk preges forestillingen dessuten en helt spesiell historisk sus. Det er lenge siden den sagnomsuste storbonden tuslet rundt på Nes, men med den vakre gårdsbygningen ruvende i bakgrunnen er det enkelt å drømme seg tilbake i tid. Musikken er vakkert komponert av Petter Winther etter inspirasjon fra Hoels egen musikk, og fra orkesterplass gjør den musikalske trioen en god job med formidlingen. Halvor Hoel levde store deler av livet i opposisjon med maktmenneskene i hovedstaden, og det er hyggelig se at bondehøvdingen nå får sin store triumf i form av Nes Friteaters glimrende gjenfortelling.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.