Regionleder Bente Fauske i Mattilsynet bekrefter at restauranten ble stengt etter et uanmeldt tilsyn mandag 12. oktober.

Under besøket avdekket Mattilsynet dårlig orden og renhold i lokalene. Det ble blant annet funnet kjøtt uten datomerking eller mulighet for sporing.

I tillegg sto det kjøtt og andre matvarer til kjøling i romtemperatur på kjøkkenbenken, uten at noen hadde kontroll på verken kjøletid eller temperatur. Maten var ikke tildekket, og det skal ha vært fluer både på maten og i lokalene for øvrig.

Mange advarsler tidligere

Fauske opplyser at lignende pålegg ble gitt også i 2011, 2012, 2014 og tidligere i år, og at man denne gangen ikke så noe annet alternativ enn å stenge driften med umiddelbar virkning.

– Det er alvorlig når vi må stenge en restaurant på denne måten, men summen av våre funn utgjorde en helsefare, sier hun.

Strenge krav før åpning

Mattilsynet stilte tre absolutte vilkår for at restauranten skulle kunne åpne igjen:

For det første måtte eierne sørge for skikkelig orden og renhold. For det andre måtte alt av kjøtt og mat være merket med dato og sporbarhet. I tillegg måtte det etableres skriftlige rutiner for nedkjøling av varmebehandlet mat.

Fikk omsetningsforbud

Mattilsynet var tilbake på oppfølgingsbesøk både 14., 16. og 21. oktober, men ingen av gangene fikk Mona Lisa godkjent.

– Under det første oppfølgingsbesøket var ennå ikke den helsefarlige maten fra forrige tilsyn fjernet. Vi valgte da å gi restauranten omsetningsforbud på all mat som var tatt ut av emballasjen, sier Fauske.

Innehaver beklager

Først under den fjerde oppfølgingsinspeksjonen, torsdag 22. oktober, fikk Mona Lisa omsider godkjent på alle punkter.

– Eieren har vasket og gjort rent overalt. Det har også blitt gjort noe vedlikehold i lokalene. Slik det ser ut nå, får restauranten åpne dørene igjen, avslutter Fauske.

Innehaver Ibrahim Kaplan er svært trist og beklager det som har skjedd og lover at han har ordnet opp i restauranten igjen.

Han forklarer at forholdene skjedde mens han var på ferie.

– Jeg var borte i tre uker på ferie og da jeg kom tilbake var ikke rutinene i orden. Jeg beklager dette og lover at det ikke skal skje igjen. Jeg har kontroll nå og vi åpner igjen fredag, sier Kaplan.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.